Entreprenörskap & landsbygd

IT-samhället skapar nya förutsättningar för entreprenörer och företagare. Vilka hinder kan vi vänta oss och vilka möjligheter ser vi? Kan glesbygden till och med utgöra en konkurrensfördel?

Härom veckan besökte vi Jönköping för att tala om just detta inför några hundra åhörare från konferensen 250 möjligheter. Medverkade gjorde även deltagare vid Swedbanks konferens och näringslivsvecka.

Tack för möjligheten att delta! Kul också att hinna prata med så många deltagare under lunchen och höra era åsikter.

Digitalt entreprenörskap

Härom dagen bjöds Clara och jag in att tala vid företagsgalan i Vännäs och så på ”hemmaplan” har vi aldrig tidigare befunnit oss. Kul – tack för att vi fick vara med er den här dagen! Längst fram i publiken satt min 98-åriga mormor och lyssnade uppmärksamt till samtal om digitala värdens omvandling till monetära diton, pågående maktförskjutningar och nya yrken som växer fram och tar plats i den digitala transformationen. Tydligen bjöd vi på en präktig provokation - det är ju naturligtvis kul att höra att vi lämnar avtryck!

Så här ser det ut efter att vi har avtackats och förärats med Kajsa Nilssons bricka med motiv från Vännäs. Kajsa arbetar som grafisk designer och illustratör i Umeå och mer om henne kan ni läsa här.

Digitalt entreprenörskap i glesbygd: Mötesplats Lycksele

Idag har vi besökt Mötesplats Lycksele och talat om Digitalt entreprenörskap i glesbygd.

Stort tack för en fin dag med många spännande möten!

Beskrivningen nedan är hämtad från Region Västerbottens webb: Mötesplats Lycksele är ett pionjärprojekt – den långsiktiga satsningen, med breda samarbeten och därtill en final med ett skarpt fokus under huvudeventet i juni. Ett årligt evenemang för näringsliv, offentlig sektor, akademin och allmänheten (s k kvadrupel helix) – med en förenande vilja att utveckla regionen. 48 timmar av engagemang och samskap där de starkaste idéerna också blir verklighet.

Annakarin

Expressen om våra koncept om bloggar som business

Idag kom Expressens bilaga Leva & Bo på Landet med ett tre sidor långt reportage om mig och två av de bloggare som finns med i min bok Digitalt entreprenörskap. Det är Clara Lidström och Anne-Charlotte Andersson som också lyfts fram i artikeln. Två entreprenörer med mycket mod och driv som utvecklat hobbybloggen till jobb.

Clara och jag har under det senaste dryga året gjort 40-talet föreläsningar på våra koncept Från hobby till jobb, Digitalt entreprenörskap och glesbyggd, och Bloggar & Business. Det är rätt häftigt att ha träffat tusentals nyfikna åhörare och fått möjlighet att diskutera och fördjupa både våra egna och andras kunskaper om hur en rätt så fördomsfylld fritidssyssla har professionaliserats och kommit att utvecklas till ett jobb.

Hur går de tillväga för att driva företag med basen i sociala medier och hur ser framtidens utmaningar ut för de här entreprenörerna? Det är naturligtvis frågor vars svar hela tiden förändras i och med den snabba teknikutvecklingen. Kanske är det också därför som intresset för våra koncept inte svalnar utan snarare sprider sig till alla möjliga aktörer och sammanhang…

Go’kväll.

kvinnligatalare.se

Idag är jag särskilt glad över att talarförmedlingen kvinnliga talare har tagit in våra gemensamma koncept där Clara Lidström och och jag bland annat diskuterar digitalt entreprenörskap, fördelen med glesbygd, framtidens generation på arbetsmarknaden och hur du bygger upp ett starkt varumärke.

Jag har sedan tidigare god erfarenhet av förmedlingen eftersom jag har legat därunder med mina egna föredrag under några års tid.

Så Elise och c/o – jag ser verkligen fram emot att nu fördjupa vårt samarbete än mer!

SVT – Digitalt entreprenörskap

Under förmiddagen fick jag besök av SVT:s Micke Grill Petterson. Riktigt, riktigt roligt att få möjlighet att prata med någon som ställer spännande frågor och är insatt i ämnet!

Nu väntar kursförberedelser inför nästa veckas undervisning här på universitetet. Det ska handla om ”interaktionsdesign i digitala medier”. Tvära kast!

Digitalt entreprenörskap: föredrag & dårskap

I går landade Nöjesmagasinet City i brevlådan. Bland mycket annat finns där en krönika av Clara Lidström. Lidström resonerar kring hur det kan gå till när fotografer ska föreviga oss i samband med våra föredrag om digitalt entreprenörskap, digitala affärsmodeller och företagande på nätet.

Att stå i en blomkruka och på något vis symbolisera växtkraft verkar bland annat vara en poppis vinkel. Eller varför inte leka titt-ut under en duk?

Läs mer om detta dårskap på sidan 21 i Nöjesmagasinet.

Föreläsning om digitalt entreprenörskap – återkoppling

Precis som alla andra sliter även jag med avslut inför semestern…

Projektrapporter ska skrivas, examensarbeten bedömas, förhandlingar avslutas och annat spännande ska inledas.

Att-göra-listan är kort sagt lång och på något märkligt vis blir den bara längre…

Anledningen? Jo, alla andra sitter naturligtvis och avslutar, röjer och rensar på skrivbord och i kalendrar för att med gott samvete kunna inleda semestern. Alla skyfflar således arbete vidare… en del av det hamnar hos mig. Andra delar hamnar säkert hos dig.

Mitt i allt plingar det plötsligt till i inboxen och det dimper ned ett par rader från någon som har läst min bok och lyssnat till något av mina och Claras föredrag.

Du inspirerar mig! Din bok Digitalt Entreprenörskap är guld värd för mig och din o Claras föreläsning i Växjö gav mig ännu mer jävlaranamma än jag hade innan. Tack!

Hej du som skrev mejlet till mig. Tack själv! Jag fick just förnyad kraft. Tror baske mig jag tar mig igenom bedömningen av alla exainationer idag…

Digitalt entreprenörskap – kurs

Här finns ett reportage att läsa om ett samarbete mellan en företagare och mina duktiga studenter på momentet Digitalt entreprenörskap på programmet DMP vid Umeå Universitet (foto och text: Mikael Hanssson). Det är Jenny Eklund som har skrivit den uppskattade boken Skriv ditt liv som har fått hjälp att utveckla idéer inför att boken nu ska digitaliseras.

Jag strävar så långt som möjligt efter att mina studenter ska få jobba med skarpa case, dvs riktiga uppdragsgivare. Det finns så mycket att lära av det jämfört med att jobba med fiktiga case. Tack för den tid och det engagemang du har bidragit med Jenny!

Affärsmodeller – bloggar

Just nu genomför jag terminens fjärde och sista moment på B-nivå vid informatik (Umeå universitet). Mina studenter läser momentet Digitalt entreprenörskap och den uppgift de jobbar med idag handlar om att konkretisera och analysera affärsmodeller i bloggosfären.

Jag jobbar med duktiga studenter som gillar att diskutera. Att kursen och ämnet dessutom ligger nära forskningsintresset gör inte saken sämre… en bra dag med andra ord!

Jag gör avtryck i IT-branschen!

Det är minst sagt hedersamt att lyftas fram som en person inom IT-branschen som gör avtryck!

Infotech publicerade i dag en artikel med anledning av Computer Swedens dagsfärska lista över mäktiga personer i IT-branschen. Infotech kompletterar genom att lyfta fram ytterligare ett antal personer som är verksamma i Västerbotten. En av dem är jag – kul!

Här hittar ni artikeln och här kan ni läsa ett par tidigare artiklar om exempelvis ett föredrag vid  Datatjej 2013 eller om Bloggande som blev ett jobb.

Jag önskar en fin dag!

Bloggar & business – internationella kvinnodagen

På internationella kvinnodagen föreläste vi om Bloggar & Business och digitalt entreprenörskap för fulla hus i Kalmar och Växjö!

Vilken dag! Vi inledde redan vid 8-snåret Kalmar och tog sedan tåget till Växjö för ett lunchföredrag på universitetet. Ett tajt schema som fungerade perfekt tack vare noggrann planering av alla arrangörer. Tack!

Tack också till alla er som kom för att lyssna och ställa frågor!

Annakarin

Adelsköld & Wennerberg – ny talaragentur

Det är väldigt mycket spännande på gång nu under våren och jag känner mig näst intill sprickfärdig av vilja att berätta om allt! Men givetvis går ju inte det. Nej, jag får vackert vänta till dess att avtalen är undertecknade och allt är klart.

Någonting riktigt roligt som dock blev officiellt nu i veckan är att jag framöver kommer att jobba tillsammans med Karin Adelsköld på talaragenturen Adelsköld & Wennerberg. Det här är ingen vanlig talarförmedling, de skiljer sig en hel del åt från de förmedlare vi känner till sedan tidigare!

Nyfiken på hur? Kika in på www.adelskoldwennerberg.se eller kontakta Lina Roos! Lina tar hand om dig som kund och ser till att både du och agenturens klienter får den hjälp ni behöver. Lina har flera års erfarenhet som projektledare och bokningsagent och har tidigare jobbat med allt från att projektleda större event och turnéer till att jobba som agent åt flertalet stora svenska artister.

BMW Magasin

Jag vill tipsa om en artikel i BMW Magasin (Höst/Vinter 2012/13), av Margita Ingwall. Ingwall har intervjuat Elisabeth Thand Ringqvist, VD för Företagarna, och i samma artikel har hon även intervjuat mig om sociala medier och digitalt entreprenörskap. Artikeln heter Skicka vidare (pdf av artikeln) och handlar om hur man kan utvecklas själv genom att utveckla andra och hur man bygger smarta och strategiska nätverk.

Igår läste jag även DN Kultur och Catia Hultquists recension av Thyra Sjöstedts bok om hennes liv och hur hon har byggt sitt företag. Analysen är, milt uttryckt skarp, intressant och väl värd att läsas!

Morgonrock

Härom dagen besökte vi Luleå och höll ett tidigt morgonföredrag om Digitalt entreprenörskap – en chans till karriär i glesbygd?. Morgonen arrangerades av NLL och var ett inslag i seminarieserien Morgonrock.

Ämnet för dagen handlade om hur sociala medier kan skapa förutsättningar för företagande oavsett vart man är bosatt. Vi ägnade även en hel del tid åt att diskutera hur man skapar skapar genomtänkta och hållbara strategier för sin närvaro på nätet.

Salen var knökfull och morgonfikat fick inte plats att stå uppdukat där det brukade… Tack alla ni som kom för att lyssna och bidra med frågor och reflektioner!

Norrbottens Affärer

I dag kan man läsa en artikel om mig och min bok i Norrbottens affärer (skriven av Annelie Hanno). Där finns också en intervju med Maria Öqvist Öhman, en av de företagare som jag har granskat i Digitalt entreprenörskap. Norrbottens Affärer har följt med som bilaga till de tre stora dagstidningarna i Norrbotten.

Maria är konsthantverkare och verksam i Norrbotten. Bilden är lånad från Marias blogg Jag Blommar.

Hur får jag tag på boken digitalt entreprenörskap?

Hej och välkommen hit!

Just nu får jag många frågor om när och var boken finns att köpa.

Om du är intresserad att köpa boken går det bra att göra det via någon nätbokhandel (exvis Adlibris eller Bokus) alternativt via studentlitteraturs webb. Den kommer att finnas tillgänglig i morgon onsdag 1 augusti.

Recensions- eller provexemplar går att beställa för dig som är lärare, beslutsfattare inom relevant ämne eller journalist på en ämnesspecifik tidsskrift. Du vänder dig till Marie Holgersson på: marie.holgersson@studentlitteratur.se

Om du är intresserad av något av de föredrag jag håller om digitalt entreprenörskap är det bara att skriva en rad till kontakt@annakarinnyberg.se eller slå en signal på 070-6679425. Ibland föreläser jag solo, andra gånger tillsammans med någon eller några av de digitala entreprenörer som jag har analyserat i min bok. Som till exempel Frida Ramstedt (Trendenser) eller Clara Lidström (Underbara Clara).

Vi hörs!

Annakarin

Nu har jag satt punkt.

Nu har jag satt punkt för den här gången. Det sista lilla korret är nu genomfört och avstämt. Så skönt! Tack Jens Fredholm och Lotta Bruhn på Studentlitteratur för utmärkt stöd och vägledning!

Det känns faktiskt lite märkligt att boken ännu inte finns att köpa (ni hittar den i bokhyllorna den första veckan i augusti). Mentalt sett har jag varit färdig sedan lång tid tillbaka och i praktiken är jag ju redan på väg vidare mot nya roliga projekt och samarbeten!

Men, innan de sjösätts väntar några lugna sommarveckor…

Trevlig sommar!

Digitalt entreprenörskap

Omslaget till min kommande bok Digitalt Entreprenörskap (Studentlitteratur) kommer att se ut så här! Färgerna överensstämmer inte till fullo… i alla fall inte på min skärm.

Boken är planerad till månadsskiftet juli-augusti. Äntligen!

Tänk att det tar en sådan tid att färdigställa en bok när man samarbetar med ett av de stora förlagen! Men samtidigt blir den förhållandevis långsamma processen till en en kvalitetsgarant… boken hinner helt enkelt göra många turer genom granskningar av olika slag!

Johan Bodén är hjärnan bakom illustrationen och jag är riktigt, riktigt nöjd! Tack för hjälpen!

Annakarin

Förhandsboka boken

Varje gång det händer blir jag barnsligt glad. Snart kommer den – äntligen!

”Som jag sa efter föreläsningen så förhandsbokar jag väldigt gärna en kopia av din bok, ska bli väldigt intressant att höra/läsa mer om bloggosfären.”

Vill du förhandsboka ett ex av boken Digitalt entreprenörskap går det bra att skriva till kontakt@annakarinnyberg.se så ordnar jag det!