Prisad för bästa måltidslitteratur

Idag fick vi ett himla roligt meddelande från från vår förläggare Sofia Hahr på Rabén & Sjögren. Tydligen har vår senaste bok Laga steg för steg vunnit pris som årets svenska måltidslitteratur 2016 i kategorin ”barn och mat”. Även i fjol hade vi anledning att fira men då var det en annan bok i serien som kammade hem ett pris. Just det här priset delas ut av svenska måltidsakademien.

Vi jobbar tillsammans med formgivarna Katy Kimbell och Li Söderberg och det är så klart jädrigt skoj att se att det vi gör uppskattas av både stora och små!

Social Media Symposium

Härom dagen besökte jag Borås högskola för att presentera forskning. Dels berättade jag om en studie av äldre som sökt sig ut på nätet, dels en studie av makt- och positioneringsspel på Facebook. Dessutom lyssnade jag så klart till andra forskare och deras tankar om hur man kan ta sig an frågor som rör sociala medier. Med olika teorier, metoder och forskningsfrågor. Det blev en riktigt kul dag!

 

Barnböckerna lanseras utomlands

Guldvatten och harskit är nu på väg till USA, Tyskland och Storbritannien tillsammans med lite mer rumsrena recept. Jag gillar att få balansera en aning på gränsen till vuxenvärldens förskräckelse!

Plantera skit! Say whaaat?!

Dessutom är det extra kul att böcker som inte är så stereotypt könade får sätta nya små bagare, fixare och odlare i arbete!

Här kan ni läsa mer om ODLA, min och Clara Lidströms tredje del i serien.

Ny artikel på G om sociala medier och härskartekniker

Seger! I går skickade jag iväg en ny artikel till HumanIT, en tidskrift för studier av IT ur ett humanvetenskapligt perspektiv. Artikeln Sociala medier – ett nät av härskartekniker? är skriven av mig och min kollega Mikael Wiberg och är en förlängning av vår gemensamma bok. I artikeln har vi analyserat en ny intervjustudie där våra respondenter reflekterar över de makt- och positioneringsspel som idag pågår på nätet. Jag återkommer med en länk så snart den finns publicerad i tidskriften.

Annakarin

Releasefester x 2 för BAKA

Vilken vecka som nu drar igång… Bland mycket, mycket annat kommer nu BAKA att lanseras och finnas i butik fredag den 16 maj. Men dessförinnan stundar inte mindre än två releasefester för boken. En av festerna håller vi i STHLM på kvällen den 13/5. Sedan åker vi hem och laddar om för fest här i Umeå torsdag den 15/5.

Till festen i Umeå är alla som vill välkomna! Är du nyfiken på att ta del av boken innan den finns i butik, och vill du lyssna på när vi berättar om arbetet med den, ja då är du varmt välkommen! För detaljer, se det finstilta i inbjudan nedan.

Där satt den!

För- och efterord är nu författat till den första boken i serien om tre barnböcker – check!

Jag skriver tillsammans med min kollega Clara Lidström och det är ett häftigt avbrott i forskning, undervisning och de föredrag jag annars håller!

Det är viktigt att kunna sätta någorlunda P mentalt för en uppgift. För på så vis blir det möjligt att locka fram ny kreativitet och hugga tag i nästa…

På gång nu är en ny bok tillsammans med en annan kollega, professor Mikael Wiberg. Den boken handlar mer tydligt om mitt arbete som internetforskare än den serie Clara och jag skriver för Norstedts. Och ja, det känns jädrigt roligt!

Over and out!

SVT – Digitalt entreprenörskap

Under förmiddagen fick jag besök av SVT:s Micke Grill Petterson. Riktigt, riktigt roligt att få möjlighet att prata med någon som ställer spännande frågor och är insatt i ämnet!

Nu väntar kursförberedelser inför nästa veckas undervisning här på universitetet. Det ska handla om ”interaktionsdesign i digitala medier”. Tvära kast!

Att spela in en reklamfilm

Under semesterns sista dagar passade jag och min kollega Clara Lidström på att spela in en reklamfilm som ska användas till ett av vårens stora projekt. Det var en lång men riktigt rolig dag tillsammans med bland andra fotograf Emil Nyström. Honom känner ni säkert igen från sommarens alla olika löpsedlar om den flygande bäbisen. Emils bilder har uppmärksammats över hela världen och det känns naturligtvis riktigt häftigt att vi jobbar en del tillsammans i det här projektet!

Ja det var en rolig dag. Och vilken skön omväxling i arbetet. Från forskning och undervisning till kreativt skapande…

Äldre får rikare liv med internet

Pressrelease från Umeå Universitet:

[2013-05-08] Internet, Facebook och sociala medier kan ge äldre ett rikare liv, och motverka ensamhet, nedstämdhet och isolering, visar forskning vid Umeå universitet.
Under tre års tid har ett antal äldre från Umeå och Skellefteå deltagit i det europeiska forskningsprojektet AGNES, som ska hjälpa äldre till ett självständigt och mer socialt liv genom IT. Idén bakom projektet är att social interaktion med hjälp av ny teknik kan förbättra äldres psykologiska tillstånd och livskvalitet.

– De äldre som deltagit i projektet är en nyfiken och uppfriskande kritisk skara som idag gärna prövar och diskuterar ny teknik. De har själva fått skapa villkoren för utforskandet av Facebook och bland annat har vi ägnat mycket tid åt att diskutera olika sociala dimensioner av nätverkssajter, säger Annakarin Nyberg, forskare inom AGNES-projektet vid institutionen för informatik, Umeå universitet.

 

Från början av projektet var oron bland deltagarna stor över att göra fel och de visste inte heller riktigt vad de kunde göra på nätet. Så är det inte längre. Idag berättar de äldre om att det inte går en dag utan att de är ute på internet. Det är något som numera hör till de vardagliga rutinerna. Henning Jonsson 82 år, en av deltagarna i projektet, berättar om värdet av att kunna följa barn och barnbarn i de små men ändå så viktiga händelserna i vardagen.

– Jag kan följa min dotters inlägg på Facebook varje dag och leva med en aning. Varje dag har jag också skrivit till släkt och vänner. Vi kommer lite närmare varandra, det känns fantastiskt.

Forskarna bakom projektet ser stora vinster med AGNES.

– Det är viktigt att äldre lär sig använda ny teknik för att kunna delta som fullvärdiga medlemmar i dagens samhälle. Resultat från AGNES visar att tekniken kan öka deras livskvalitet och sociala kontakter, säger Eva Lindh Waterworth, professor och koordinator för AGNES vid insitutionen för informatik.

Det treåriga AGNES-projektet kommer nu att avslutas och det sker med ett gemensamt arrangemang där de äldre tillsammans med forskare utvärderar vad man varit med om. Dessutom kommer rapporten Boken om AGNES att presenteras, en unik sammanställning över hur äldres vardag kan bli rikare genom internet, Facebook och sociala medier.

Under mötet kommer forskarna även presentera ett nytt projekt som kan ses som en fortsättning av AGNES. Projektet handlar om friskvård för äldre med hjälp av ny IKT och hur de kan öka sin fysiska aktivitet, och kommer att arbeta på samma sätt som AGNES.

Äldre & IT: Facebook

Just nu arbetar jag med en forskningsartikel som visar hur äldre resonerar om sin användning av Facebook. Exempelvis undersöker jag vad de kan tänka sig att göra, alternativt aldrig göra med avseende på vilka bilder de lägger upp, vad de delar med sig av och vilka personer de inkluderar i sina nätverk. Det handlar om att förstå hur IT formar oss, likväl som hur vi formar IT efter våra behov, syften och rädslor.

Mina erfarenheter av seniorerna är att de vill se tydliga syften med vad de gör, och att de också tar sig tid att tänka igenom vad de gör och vad det kan tänkas få för konsekvenser. Men att vara aktiv på Facebook var till en början helt otänkbart! Det kändes osäkert och som ett ställe som gav utrymme för socialt oacceptabelt beteende. Att flera i vår studie trots detta idag är aktiva facebookanvändare skulle jag säga är ett resultat av att vi har ägnat mycket tid åt att diskutera IT. Dessutom har vi utforskat Facebook under fårhållandevis trygga former där de äldre har fått möjlighet att pröva sig fram i lugn och ro i en sluten grupp.

På onsdag den 8 maj avrundas AGNES-projektet här vid Umeå universitet.

Äldre & IT: AGNES avrapporteras 8 maj

Nu närmar sig det formella avslutet för AGNES-projektet! Det har varit flera intressanta år och jag har fått möjlighet att jobba tillsammans med ett härligt gäng teknikintresserade seniorer. Diskussioner om teknik i vardagen medför av naturliga skäl att man lär känna varandra ganska väl… Så, även om nu projektet formellt avrundas lär vi sannolikt fortsätta skypa, facebooka och mejla för att hålla kontakten.

På onsdag den 8 maj i samband med seniorernas besök här i Umeå kommer vi också att överlämna Boken om AGNES till våra deltagare. Boken om AGNES visar en del av allt vi har hunnit med under årens lopp, och är skriven som ett TACK till projektets seniorer. Nu återstår för mig att göra de sista justeringarna innan den går till tryck.

Trevlig helg!

Nya böcker på gång!

Idag sparkar jag igång arbetet en ny bokserie! Serie. Det ska bli grymt roligt att gå från tanke till handling och sätta igång med det praktiska! Det är så mycket förarbete som står i vägen innan man faktiskt kan sätta igång. Men nu är vi där och det är hög tid att släppa lös kreativiteten.

Bokidéerna har tagit from under de resor jag gör tillsammans med min kollega. Vi föreläser mycket tillsammans runt om i landet och det blir av förklarliga skäl en hel del tid som går åt till att förflytta sig. Under våra resor har vi visat oss vara överraskande kreativa och den senaste idé som vi har fått fint gehör för är den här bokserien.

Idag befinner jag mig alltså i STHLM med min kollega. Dels ska vi träffa formgivarna och illustratörerna, dels vår nya förläggare och hela det team på Norstedts som vi kommer att möta under de närmaste åren.

Jisses vad det här känns. Jag är stolt, glad, upprymd och förväntansfull. Nu kör vi!

Hur får jag tag på boken digitalt entreprenörskap?

Hej och välkommen hit!

Just nu får jag många frågor om när och var boken finns att köpa.

Om du är intresserad att köpa boken går det bra att göra det via någon nätbokhandel (exvis Adlibris eller Bokus) alternativt via studentlitteraturs webb. Den kommer att finnas tillgänglig i morgon onsdag 1 augusti.

Recensions- eller provexemplar går att beställa för dig som är lärare, beslutsfattare inom relevant ämne eller journalist på en ämnesspecifik tidsskrift. Du vänder dig till Marie Holgersson på: marie.holgersson@studentlitteratur.se

Om du är intresserad av något av de föredrag jag håller om digitalt entreprenörskap är det bara att skriva en rad till kontakt@annakarinnyberg.se eller slå en signal på 070-6679425. Ibland föreläser jag solo, andra gånger tillsammans med någon eller några av de digitala entreprenörer som jag har analyserat i min bok. Som till exempel Frida Ramstedt (Trendenser) eller Clara Lidström (Underbara Clara).

Vi hörs!

Annakarin