SVD om kompisdejting

Idag intervjuas jag i SvD om kompisdejting, ett fenomen som just nu utvecklas i lite olika former på nätet. Dels genom nya appar med kompisdejtning som tydligt syfte, dels via användares påhittiga utforskande av sociala medier. Vi kan exempelvis se hur stora influencers uppmuntrar till, och upplåter sina kommentarsfält till matchning.

Artikeln ”Kompisdejt blev kopia av pardejt” är skriven av Matilda Shayn finns att läsa här.

 

Prisad för bästa måltidslitteratur

Idag fick vi ett himla roligt meddelande från från vår förläggare Sofia Hahr på Rabén & Sjögren. Tydligen har vår senaste bok Laga steg för steg vunnit pris som årets svenska måltidslitteratur 2016 i kategorin ”barn och mat”. Även i fjol hade vi anledning att fira men då var det en annan bok i serien som kammade hem ett pris. Just det här priset delas ut av svenska måltidsakademien.

Vi jobbar tillsammans med formgivarna Katy Kimbell och Li Söderberg och det är så klart jädrigt skoj att se att det vi gör uppskattas av både stora och små!

Mifforadio om livet på nätet

Den 2 oktober hade jag förmånen att bli intervjuad av Sebastian Pawlowski på Mifforadio. Vi pratade om frågor som rör våra sociala liv och nätet. Bland annat diskuterade vi om vi har blivit mer eller mindre sociala och om har vi flyttat våra gränser för vad vi kan tänka oss att dela med oss av.

För dig som vill lyssna på inslaget med mig och Sebastian, klicka på länken och ratta in 25:07 minuter in i programmet.

MIFFORADIO – LIVET PÅ NÄTET – INTERVJU MED ANNAKARIN NYBERG

 

Livet på nätet i P1

Själva tycker vi alltid att vi kläcker världens bästa idéer ihop. Och sedan kör vi på medan Jante vackert får stiga åt sidan.

För en tid sedan mejslade vi fram ett programförslag och gick till Sveriges Radio, vi tyckte nämligen att det var dags för internetforskaren och nätprofilen att borra djupare i frågor som rör livet på nätet.

På midsommardagen klockan 11.03 blir vår programidé verklighet. Då sänder jag och Clara Lidström Livet på nätet – ett specialprogram i P1.

Jag ska ärligt erkänna att jag är stolt som tusan!

Äldre och sociala medier

2 miljoner svenskar är idag över 65 år. Tyvärr är det lätt att glömma dem när mycket fokus just nu riktas mot barn och ungas liv på nätet.

Igår var jag inbjuden till P1 och programmet Nordegren & Epstein för att prata om äldre och sociala medier.

Vi pratade utifrån mina erfarenheter av att ha studerat seniorers utforskande av bland annat Facebook. Frågorna handlade om hur de använder Facebook, vad de delar med sig av, vilka personer de inkluderar och exkluderar i sina nätverk. Och – vilka baksidor de upplever.

Här hittar ni programmet. 

Hur får man barnen att läsa?

Igår intervjuades jag av Martina Haag för P4 och programmet Läsa med Martina – ett program om hur du får dina barn att läsa.

När jag var liten fick jag 2.50 för varje bok jag läste och skrev en recension till, och första sommarjobbet handlade om att plocka blåbär och läsa böcker.

Om den här metoden att få mina barn att läsa, skriva och reflektera + lite annat pratar vi om här.

Min väg till akademin: Uppfostrad att ifrågasätta

Jag blev just uppmärksammad om att Tidningen Curie har publicerat en intervju med mig. Det var i våras som jag mötte Carin Mannberg-Zackari för ett lite annorlunda samtal om min väg till akademin. Det är nämligen inte så särskilt vanligt att man som forskare får den här typen av utrymme. De gånger vi intervjuas handlar det mest om att ge våra kommentarer och synpunkter på nya forskningsrön. En lite ovan känsla, med andra ord. Du som vill läsa hela intervjun gör det här: Uppfostrad att ifrågasätta

Den tyska utgåvan av ODLA recenseras!

Idag recenseras den tyska utgåvan av ODLA: steg för steg. Det är Irene Gruber för Biorama som har gjort ett urval av fem böcker från det tyska utbudet av barnböcker om växter och odling. För dig som har minnen kvar av din skoltyska – här finns recensionen att läsa. Ni andra får testa google translate om ni är nyfikna på att läsa utlåtandet ;-)

Åhå, jag måste erkänna att jag först nu förstod att vi dessutom hamnade på första plats! Min tyska är alltså inte vad den en gång var…

Ojoj alltså, det blev en jädrigt rolig start på dagen!

Relationsradion P3 om tuffa tongångar på nätet

I dag medverkar jag i P3 och Relationsradion. Vi diskuterar bland annat hur man kan förhålla sig till tuffa tongångar på nätet, hur det kommer sig att diskussioner på nätet så snabbt kan eskalera och utvecklas till någonting otrevligt och varför (om?) vi beter oss annorlunda på nätet.

För dig som vill lyssna på samtalet: följ länken och spela fram till 15.30.

PODCAST: BAKOM BOKEN

Rabén & Sjögren släpper idag första delen i sin nya podcast BAKOM BOKEN. Först ut är Clara Lidström och jag och det känns hedrande som tusan!

Vi pratar givetvis om våra barnböcker och hur det är att jobba med barn och kreativitet i en tid då allt yngre tillbringar alltmer tid framför skärmen. Därutöver pratar vi om väldigt mycket annat också…

Du kan lyssna här via Facebook.com/bakomboken eller via ITunes eller podcaster.

Mycket nöje!

Pedagogik som uppmärksammas

För ett par veckor utsågs jag till Meriterad lärare vid Umeå universitet och det är givetvis inte bara kul utan också viktigt att ett engagemang för universitetspedagogik uppmärksammas!

I slutet av maj går Vårpromotionen av stapeln och där ska bland annat detta firas.

Alltså: nu är det dags att pressa festblåsan, ordna barnvakt och damma av klackeskorna.

Det ser jag fram emot!

 

Nu är det givetvis inte bara jag som har uppmärksammats och utnämnts, vi är närmare 40 personer vid universitetet! Hurra och heja för ett universitet som visar att även ett pedagogiskt arbete kan vara meriterande! Här kan man läsa mer om det hela.

ODLA i TV4 & Vardagspuls

Inför boksläppet har vi gjort en herrans massa intervjuer – oerhört kul att intresset för tredje delen i steg-för-stegserien är så stort! Även TV har visat intresse, och bland annat har vi gästat Kristin Kaspersen och Vardagspuls för att prata odling, barn och kreativt skapande i en digital tid. För en forskare som i vanliga fall sitter på sitt kontor och funderar dagarna i ända är det kul att ibland få byta miljö och fokus för ett ögonblick.

SVT Go’kväll om Sociala medier och härskartekniker

I torsdags gästade jag och Clara SVT Go’kvälls soffa. Vi pratade med Beppe om sociala medier och härskartekniker, hur de tar sig uttryck på nätet och hur man kan förhålla sig till dem. I stora drag. Inslaget kan ni se här.

Att besöka Go’kväll har jag gjort vid några tillfällen tidigare men jag hade faktiskt hunnit glömma vilken magisk stämning man har lyckats skapa på den arbetsplatsen. Att komma dit är lite som att lindas in i mjuk bomull. Ja det här är naturligtvis mitt – besökarens perspektiv! Alla är vänliga och proffsiga, ljud- och ljusnivån är dämpad. Som småbarnsmorsa med lite många intressen är det som balsam för själen och ja, jag sänker helt enkelt axlarna när jag kliver över tröskeln till SVT i Umeå. Efteråt insåg jag att alla som jag sammantaget hann möta under dessa tre-fyra timmar bidrog till vad som till slut gick ut genom rutan. Klokt.

Nåväl, så här kan det se ut när man sitter piffad och omsorgsfullt omhändertagen av @sminkmaud och är så där lite lagom adrenalinfylld. VM i mimik? Ja det skulle jag vinna sju dagar i veckan. Lätt!

Entreprenör om digitalt entreprenörskap

För två år sedan skrev jag boken Digitalt entreprenörskap. I samband med lanseringen slog Sydsvenskan upp rubriken: Skrev bok på ren irriation! Ja, lite så var det faktiskt. Jag retade mig på hur ensidigt kvinnor i bloggosfären speglades och analyserades. Inte sällan läste vi om kvinnor med stora (och sjuka?) bekräftelsebehov och överhuvudtaget sågs många kvinnors bloggande som en hobby med ytterst tveksamt värde. Jag saknade mer fokus på de identitetsskapande processer som pågick, och även det digitala entreprenörskap som jag såg spira och ta fart. I stora drag kan man säga att det var därur som mitt intresse för att skriva boken Digitalt entreprenörskap växte fram. Den fråga jag ställde mig handlade om hur bloggare hade lyckats skapa förutsättningar för företagande i bloggosfären. Boken byggde på en analys mellan 2007 och 2012 och bloggande kvinnor med intresse för färg, form och foto. Idag kan vi se att de mekanismer som beskrevs i boken nu flyttar vidare ut i andra sociala medier. Exempelvis upprepar sig vissa mönster just nu på Instagram.

Det är antagligen därför som jag fortsätter att ge intervjuer om boken och om digitalt entreprenörskap som företeelse. Förutsättningar för företagande på nätet i olika former förändras hela tiden i takt med teknikutvecklingen och de nya sätt att interagera, kommunicera, bygga relationer och affärsmodeller som växer fram. Frågorna kan helt enkelt inte betraktas som utforskade eftersom förutsättningarna hela tiden förändras.

Nu senast speglas boken i ett färskt nummer av Entreprenör (så gör du business av din blogg). Det var innan sommaren som en reporter från tidningen hörde av sig för att ta del av min bok Digitalt entreprenörskap och för att få tips på personer som skulle kunna exemplifiera vad det innebär att etablera ett företag med basen i sociala medier.

Det är kul att se att ett av exemplen (Frida som driver bloggen Trendenser) från boken nu lyftes fram i intervjun. Artikeln finns att läsa i senaste numret av Entreprenör.

Västerbottens mest företagsamma 2014

Nomineringen för Västerbottens mest företagsamma 2014 är avslutad, och i juryn har vi nu utsett fem finalister. En utmanande uppgift men också väldigt rolig! Juryn består av mig själv Annakarin, Staffan Ling – konsult, Balticgruppen, Åsa Stocksén – VD, Dixie PR och fjolårets vinnare Torbjörn Hahlin – VD, Dorotea Mekaniska.

Den 10 november presenterar Svenskt Näringsliv de fem som har gått vidare till final. Håll utkik på svensktnäringsliv.se.

Här har ni hela juryn samlade i snålblåsten.

Foto: Matilda Henningsson, projektledare för tävlingen i Västerbotten.

P4 – barn och kreativitet i en digital tid

Idag kan du lyssna till mig och Clara när vi diskuterar barn och kreativitet i en tid då så mycket sker framför skärmen. Och hur förhåller sig våra böcker till detta – är de en reaktion mot att att internetdebuten sker allt tidigare och att vi därtill tillbringar mer och mer tid på nätet? På sätt och vis. Med vår serie gör-det-självböcker för barn vill vi visa på roliga alternativ där annan typ av kreativitet får utrymme och andra sinnen kommer till användning.

Inslaget i P4 hittar du här.

Vår bok i TV

Om ett par veckor ska jag intervjuas för ett TV-program. Samtalet ska handla om min och min kollega Mikael Wibergs nya bok Sociala medier & härskartekniker. Självklart är det jädrigt kul, men det passerar inte utan viss anspänning… Samtidigt är det ju precis sådant jag går igång på. Att testa nya saker, att utmana mig själv och att hela tiden befinna mig i rörelse. Men i en riktning och ett tempo jag själv styr över. Det är viktigt. Boken handlar om de sociala makt- och positioneringsspel som hela tiden utspelar sig på nätet. I stort och i smått och tvärs över olika hierarkier, det sker både subtilt och uppenbart, likväl som medvetet och omedvetet. Det pågår nämligen en hel del bakom den sociala, trevliga och ibland lite glättiga gilla-kulturen på nätet. I den här boken synliggör vi det här spelet och vi visar på hur vi kan förhålla oss när vi hamnar i situationer som vi inte gillar. Vi medvetandegör med andra ord härskartekniker i sociala medier och vi lyfter också fram motstrategier.

Att skriva en bok är ett roligt jobb, samtidigt är det enormt intensivt och det krävs envishet och uthållighet. När känslan av att börja vara färdig infinner sig, ja då skulle jag säga att halva jobbet kvarstår. Sedan kommer en tid då man knappt ägnar boken en tanke. Där är jag nu. Och under den tiden hinner man glömma allt slit och i stället känns det mest bara roligt och man börjar se fram emot utgivningen. Det är helt enkelt en rätt så udda process att skriva långa texter, och dessutom, så snart en text går i tryck händer någonting märkligt. Jag glömmer liksom allt slit med orden, detaljerna, de stora sammanhangen och analyserna. Ibland också delar av dess innehåll! Eller i alla fall dess koppling till mig – att jag har skrivit det. Jag kan ta upp och läsa någonting jag har skrivit och tänka jaha, det där låter intressant, undrar vem som har skrivit det.

Nej, nu ska jag sätta mig och läsa boken och fundera lite över den där kommande intervjun. Sedan väntar ett lunchmöte med Mikael. Fastän boken ännu inte finns att köpa finns redan ett intresse för den och de frågor vi behandlar. Det är givetvis himla roligt! Om du är intresserad av att komma i kontakt med oss för att diskutera boken är du välkommen att skriva en rad till mig på: kontakt@annakarinnyberg.se.

Hej så länge! Annakarin

P1 Studio Ett: ständigt uppkopplad – inte närvarande?

Här hittar ni en intervju med mig från P1:s program Studio Ett. Ämnet som diskuterades handlar om vad det betyder att vara ständigt uppkopplad. Kontexten var vård av äldre och användning av sociala medier och smart phones på arbetsplatsen.

På senare tid har det tydligen införts nya förhållningsregler på en del äldreboenden runt om i landet, och syftet är att öka personalens uppmärksamhet på vårdtagarna. Helt enkelt, att använda mobilen på raster och annan tid än arbetstid, och på så vis kunna ge odelad uppmärsamhet till de människor man arbetar med. Både fack och arbetgivare menar att användning av smartphones och sociala medier går ut över vården av de äldre.

Vi samtalar om vad det betyder att vi är alltmer uppkopplade i våra liv – på arbetsplatsen så väl som i hemmet och på fritiden. Ständigt uppkopplad på nätet – inte närvarande?

 

I radio om den retweetade selfien från oscarsgalan

Idag intervjuades jag av Carina Bergkvist i radio för programmet Förmiddag i P4. Vi diskuterade bland annat den selfie som spreds som en löpeld under Oscarsgalan och som i början av veckan hade retweetats hela 3 miljoner gånger! I efterhand har det diskuterats huruvida det var en bild som togs spontant eller om det i stället handlade om medveten och strategisk produktplacering av Samsung. I intervjun pratar vi bland annat om vad det betyder när våra sociala nätverk används utan att vi är medvetna om vad vi faktiskt används till (exempelvis som att sprida företags budskap). Mer från intervjun kan du höra här.