Pedagogisk pristagare 2016

I torsdags inleddes alla festligheter som hör till Vårpromotionen, den årliga tillställning då nya doktorer och pristagare vid Umeå universitet hyllas. I år var jag en del av arrangemanget i form av pristagare till den samhällsvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris. STORT tack för det. Ska jag vara ärlig så känner jag mig rätt så (o-norrländskt) mallig… 

I torsdags höll jag en presentation om min syn på universitetspedagogik. Jag utgick i huvudsak från den nomineringstext som hade skickats in, och jag talade därför dels om en min modell för forskningsanknytning i undervisning, dels om hur jag arbetar med samverkan.

Social Media Symposium

Härom dagen besökte jag Borås högskola för att presentera forskning. Dels berättade jag om en studie av äldre som sökt sig ut på nätet, dels en studie av makt- och positioneringsspel på Facebook. Dessutom lyssnade jag så klart till andra forskare och deras tankar om hur man kan ta sig an frågor som rör sociala medier. Med olika teorier, metoder och forskningsfrågor. Det blev en riktigt kul dag!

 

Samtida skolchefer – föredrag – bokmässan 2015

Redan under onsdagen går det att lyssna på mig och min kollega Mikael Wiberg. Vi håller föredrag på ”Samtida skolchefer” och diskuterar vad det betyder att härskarteknikerna har flyttat ut på nätet.

Välkommen till sal J1 Svenska mässan – klockan 15.45 drar Mikael och jag igång (och vi avrundar 16.30)!

Möt oss på årets Bok och Bibliotek 2015!

Årets stora bokmässa Bok och bibliotek närmar sig – det känns riktigt kul i år!

Jag kommer medverka i en hel del olika programpunkter under framförallt tordag och fredag.

Torsdag 24/9 12.00-12.45 håller jag ett seminarium tillsammans med mina kollegor Mikael Wiberg och Clara Lidström. Seminariet utgår från min och Mikaels bok Sociala medier & härskartekniker och leds av Jens Fredholm (Studentlitteratur).

Torsdag 24/9 15.30-15.40 Monterscenen B05:22 (Rabén & Sjögren) Intervjun leds av Sofia Hahr (Rabén & Sjögren) och handlar om mina och Claras barnböcker (steg-för-steg-serien + en ny och fristående bok som lanseras i november 2015).

Fredag 25/9 12.30-11.50 Seminarium om barn och kreativitet i en ditigal tid.

Fredag 25/9 12.40-13.00 Biblioteksscenen D02:09. Seminariet leds av vår förläggare Sofia (Rabén & Sjögren).

Fredag 25/9 13.20- E03:10 Intervju om digitalt entreprenörskap med mera (Annakarin & Clara)

Fredag 25/9 15.30-16.00 Boksignering B05:20

Därutöver håller jag föredrag på onsdag inför mässan tillsammans med min kollega Mikael. Välkommen till sal J1 Svenska mässan – klockan 15.45 drar Mikael och jag igång (och vi avrundar 16.30).

Annakarin

Entreprenörskap & landsbygd

IT-samhället skapar nya förutsättningar för entreprenörer och företagare. Vilka hinder kan vi vänta oss och vilka möjligheter ser vi? Kan glesbygden till och med utgöra en konkurrensfördel?

Härom veckan besökte vi Jönköping för att tala om just detta inför några hundra åhörare från konferensen 250 möjligheter. Medverkade gjorde även deltagare vid Swedbanks konferens och näringslivsvecka.

Tack för möjligheten att delta! Kul också att hinna prata med så många deltagare under lunchen och höra era åsikter.

Barnen gick loss i köket!

I lördags släpptes 11 bagarbarn loss i provköken på Stora Nolia. Förfärat frågade sig några vuxna hur det skulle gå när barnen bakade på egen hand: hur var det här tänkt – egentligen? Efter en stund gick budskapet fram.

Barnen bakade allsköns varianter ur boken BAKA: steg för steg och visade stolta upp sina resultat för publiken. Det är helt fantastiskt att se vad som händer när barn får utforska smaker och redskap på egen hand. Kanske blev inte så många kakor och bakverk som de på bilderna – men vad gör väl det? Eller snarare: det är precis det som är poängen! Att experimentera och pröva sina vingar i köket… Det blev många stolta barn, glada miner och härliga röror!

På bilden: Jenny Järvholm (från Pysselskogen Bolibompa), Clara Lidström, David och Paulina Harr och undertecknad. David visar resterna av experimentet med koppkakan. Vad händer om man tripplar mängden bakpulver…? Man får en nöjd kille och en vulkankaka.

Tack Nolia och alla arrangörer för i år! Tack också Jenny för fint samarbete.

Annakarin

 

Små bagare bjuds in till Nolia

Nu på lördag besöker Clara och jag Noliamässan här i Umeå. Vi kommer prata om vår bokserie steg-för-steg som gjort succé och som nu lanseras i både USA, Storbritannien och Tyskland. Dessutom kommer ett nio baksugna barn få delta på scenen och baka ett recept från boken. Vi söker därmed några små bagar-barn som vill vara med och baka från vår bok. Medverkar gör även Jenny från Pysselskogen på Bolibompa.

Vi har plats för nio barn och vi lottar deltagare bland de som anmäler sig. Känner du något barn som skulle vilja delta? Skicka en anmälan på info@nolia.se senast onsdag den 5 augusti. Ange namn, ålder, samt en e-postadress dit vi kan maila entrébiljett till mässan (inbjudna barn får en biljett till sig själv + 1 vuxen). Eller kom bara och lyssna när vi pratar lördagen den 8e augusti klockan 15.00 i Electrolux Home-köket mässhall 7.

Den fina bilden är tagen av bloggaren Lundagård 

Digitalt entreprenörskap

Härom dagen bjöds Clara och jag in att tala vid företagsgalan i Vännäs och så på ”hemmaplan” har vi aldrig tidigare befunnit oss. Kul – tack för att vi fick vara med er den här dagen! Längst fram i publiken satt min 98-åriga mormor och lyssnade uppmärksamt till samtal om digitala värdens omvandling till monetära diton, pågående maktförskjutningar och nya yrken som växer fram och tar plats i den digitala transformationen. Tydligen bjöd vi på en präktig provokation - det är ju naturligtvis kul att höra att vi lämnar avtryck!

Så här ser det ut efter att vi har avtackats och förärats med Kajsa Nilssons bricka med motiv från Vännäs. Kajsa arbetar som grafisk designer och illustratör i Umeå och mer om henne kan ni läsa här.

Kick off: Svensk Fast

I helgen höll vi föredrag på ett fullsatt Rigoletto i STHLM. Cirka 800 mäklare hade samlats för en kick off inför 2015, och stämningen var minst sagt på topp! Clara och jag pratade om marknadsföring i sociala medier och trender 2015.

Ett riktigt kul sammanhang att vara en del av – bra drag – mycket trevligt folk! Så här såg det ut i logen, just precis innan vi drog igång dagen. Moderatorer var Carina Berg Luuk och Christine Meltzer. Grymt trevliga och proffsiga.

Nu är jag åter på jobbet på universitetet och förbereder föreläsningar, examinationer och allt som hör min vardag här till. Därutöver grejar jag med ett uppdrag tillsammans med Sverker Olofsson –  det känns jädrigt kul och hedersamt att jobba tillsammans med honom!

BAKA toppade försäljningen under bokmässan!

Ja. Så är det. Vår bok BAKA visade sig bli den bok som under årets Bok och Bibliotek sålde allra mest av alla Rabén & Sjögrens titlar. Ja vad säger man? Jädrigt roligt förstås att vår bokserie tas emot så väl. Tack för det!Under mässan höll vi föredrag på Ung Scen mitt i smeten. Vi intervjuades även på Norstedts monterscen och sedan avslutade vi med ett slutet seminarium – under stort och välkomet lugn. Dämpad belysning, sköna fåtöljer, en vänlig publik och så vår fina förläggare Sofia som klok samtalsledare. Så efterlängtat efter allt stoj och stim som pågick utanför. Och efter varje prat signerade vi böcker. Ja och så den där dundrande avslutningen då statistiken över bokmässans försäljning kom. Oj-oj så jädra kul!

Tack alla ni som kom till mässan för att lyssna, heja och växla några ord. Tack också alla från förlaget som gjorde årets Bok och Bibliotek till en minnesvärd mässa för oss.

Digitalt entreprenörskap i glesbygd: Mötesplats Lycksele

Idag har vi besökt Mötesplats Lycksele och talat om Digitalt entreprenörskap i glesbygd.

Stort tack för en fin dag med många spännande möten!

Beskrivningen nedan är hämtad från Region Västerbottens webb: Mötesplats Lycksele är ett pionjärprojekt – den långsiktiga satsningen, med breda samarbeten och därtill en final med ett skarpt fokus under huvudeventet i juni. Ett årligt evenemang för näringsliv, offentlig sektor, akademin och allmänheten (s k kvadrupel helix) – med en förenande vilja att utveckla regionen. 48 timmar av engagemang och samskap där de starkaste idéerna också blir verklighet.

Annakarin

Jobb du inte trodde fanns!

I morgon kväll deltar jag vid arrangemanget Jobb du inte trodde fanns i Ronneby.

Jag medverkar för att visa hur bloggande har kunnat utvecklas från att vara en fördomsfylld hobby till att idag kunna vara någons karriärväg och jobb. Hur är det möjligt? Det ger jag svar på i morgon! Medverkar gör även professionella gamers och dj:s.

Det är Ronneby Kunskapskälla som arrangerar kvällen och på inbjudningslistan står både unga och vuxna. Unga som funderar över framtidens (och samtidens!) karriärvägar. Deltar gör även vuxna från bland annat kommun och näringsliv som är nyfikna på morgondagens medarbetare och vilka karriärvägar de skapar!

Jag ser fram emot en riktigt spännande kväll!

kvinnligatalare.se

Idag är jag särskilt glad över att talarförmedlingen kvinnliga talare har tagit in våra gemensamma koncept där Clara Lidström och och jag bland annat diskuterar digitalt entreprenörskap, fördelen med glesbygd, framtidens generation på arbetsmarknaden och hur du bygger upp ett starkt varumärke.

Jag har sedan tidigare god erfarenhet av förmedlingen eftersom jag har legat därunder med mina egna föredrag under några års tid.

Så Elise och c/o – jag ser verkligen fram emot att nu fördjupa vårt samarbete än mer!

Digitalt entreprenörskap: föredrag & dårskap

I går landade Nöjesmagasinet City i brevlådan. Bland mycket annat finns där en krönika av Clara Lidström. Lidström resonerar kring hur det kan gå till när fotografer ska föreviga oss i samband med våra föredrag om digitalt entreprenörskap, digitala affärsmodeller och företagande på nätet.

Att stå i en blomkruka och på något vis symbolisera växtkraft verkar bland annat vara en poppis vinkel. Eller varför inte leka titt-ut under en duk?

Läs mer om detta dårskap på sidan 21 i Nöjesmagasinet.

Föreläsning om digitalt entreprenörskap – återkoppling

Precis som alla andra sliter även jag med avslut inför semestern…

Projektrapporter ska skrivas, examensarbeten bedömas, förhandlingar avslutas och annat spännande ska inledas.

Att-göra-listan är kort sagt lång och på något märkligt vis blir den bara längre…

Anledningen? Jo, alla andra sitter naturligtvis och avslutar, röjer och rensar på skrivbord och i kalendrar för att med gott samvete kunna inleda semestern. Alla skyfflar således arbete vidare… en del av det hamnar hos mig. Andra delar hamnar säkert hos dig.

Mitt i allt plingar det plötsligt till i inboxen och det dimper ned ett par rader från någon som har läst min bok och lyssnat till något av mina och Claras föredrag.

Du inspirerar mig! Din bok Digitalt Entreprenörskap är guld värd för mig och din o Claras föreläsning i Växjö gav mig ännu mer jävlaranamma än jag hade innan. Tack!

Hej du som skrev mejlet till mig. Tack själv! Jag fick just förnyad kraft. Tror baske mig jag tar mig igenom bedömningen av alla exainationer idag…

Äldre och IT: kritiska förhållningssätt växer fram

I ett tidigare inlägg som finns att läsa här, nämnde jag att vi som har jobbat i EU-projektet om äldre och IT (AGNES) har ägnat en del tid åt att diskutera de sociala dimensionerna av IT. En central fråga har varit betydelsen av att IT får ett allt större utrymme i våra liv.

Idag är våra deltagande seniorer ivriga att diskutera och jag upplever dem som friskt kritiska. Lite skämtsamt har jag någon gång uttryckt i en intervju att jag numera ser dem som en aning besvärliga. Kanske bör jag tillägga att jag i det här sammanhanget betraktar besvärlig som någonting bra.

Så såg det däremot inte ut när projektet inleddes. Till en början upplevde jag seniorerna mer artigt instämmande och överlag ganska försiktiga när det gällde att diskutera olika prototyper och program som prövades. Till exempel var man försiktiga med att uttrycka att illa buggtestade programvaror faktiskt inte var särskilt givande att jobba med…

I diskussioner om IT har våra teknikintresserade seniorer alltså gått från att vara mer artiga, instämmande och försiktiga, till att idag vara mer tydligt kritiska och granskande.

En av anledningarna till det handlar om att deras respekt för teknik generellt sett har minskat. Idag betraktas en bristfällig IT-lösning som är svår att förstå och använda som just det: en dålig design. Inte som ett tecken på att bristande förmågor eller egenskaper hos dem själva.

Det är en viktig förändring i förhållningssätt som gör hela skillnaden för den här typen av forskningsprojekt och dess möjlighet att nå höjd!

Annakarin

Bloggar & business – internationella kvinnodagen

På internationella kvinnodagen föreläste vi om Bloggar & Business och digitalt entreprenörskap för fulla hus i Kalmar och Växjö!

Vilken dag! Vi inledde redan vid 8-snåret Kalmar och tog sedan tåget till Växjö för ett lunchföredrag på universitetet. Ett tajt schema som fungerade perfekt tack vare noggrann planering av alla arrangörer. Tack!

Tack också till alla er som kom för att lyssna och ställa frågor!

Annakarin

Adelsköld & Wennerberg – ny talaragentur

Det är väldigt mycket spännande på gång nu under våren och jag känner mig näst intill sprickfärdig av vilja att berätta om allt! Men givetvis går ju inte det. Nej, jag får vackert vänta till dess att avtalen är undertecknade och allt är klart.

Någonting riktigt roligt som dock blev officiellt nu i veckan är att jag framöver kommer att jobba tillsammans med Karin Adelsköld på talaragenturen Adelsköld & Wennerberg. Det här är ingen vanlig talarförmedling, de skiljer sig en hel del åt från de förmedlare vi känner till sedan tidigare!

Nyfiken på hur? Kika in på www.adelskoldwennerberg.se eller kontakta Lina Roos! Lina tar hand om dig som kund och ser till att både du och agenturens klienter får den hjälp ni behöver. Lina har flera års erfarenhet som projektledare och bokningsagent och har tidigare jobbat med allt från att projektleda större event och turnéer till att jobba som agent åt flertalet stora svenska artister.

Morgonrock

Härom dagen besökte vi Luleå och höll ett tidigt morgonföredrag om Digitalt entreprenörskap – en chans till karriär i glesbygd?. Morgonen arrangerades av NLL och var ett inslag i seminarieserien Morgonrock.

Ämnet för dagen handlade om hur sociala medier kan skapa förutsättningar för företagande oavsett vart man är bosatt. Vi ägnade även en hel del tid åt att diskutera hur man skapar skapar genomtänkta och hållbara strategier för sin närvaro på nätet.

Salen var knökfull och morgonfikat fick inte plats att stå uppdukat där det brukade… Tack alla ni som kom för att lyssna och bidra med frågor och reflektioner!

Framtidsbyggardag i Piteå

Jisses vilket drag det var häromdagen när Clara och jag besökte Piteå och diskuterade Digitalt entreprenörskap. Först en föreläsning, sedan en workshop där deltagarna delade med sig av erfarenheter och diskuterade med sådant engagemang att taket höll på att lyfta! Det kallar jag energiinjektion…

Foto: Ewa Tanmark

Tack för att vi fick möjlighet att besöka er!

Annakarin

Vi besöker Värnamo!

Till veckan ser vi fram emot att besöka Värnamo! Där anordnas en kväll för kreativa och kulturella näringar, och vi (Clara Lidström och jag) deltar med föredraget: Digitalt entreprenörskap – en chans till karriär i glesbygd!

Här hittar du mer information om kvällen.

Arrangemanget anordnas i samarbete mellan: Almi Företagspartner, WINNET, Värnamo Näringsliv, Länsstyrelsen i Norrköpings län, Tillväxtverket och Regionförbundet i Jönköpings län.

Vi ses!

Fullsatt i Lund & Malmö!

Tack alla ni som kom till våra föredrag på stadsbiblioteken i Malmö och Lund! Så otroligt roligt det var att föreläsa för fulla hus och att dessutom få höra att det till och med fanns en kölista…

Tack också till alla er som valde att vända hemåt med min bok i väskan. Och till alla er som går i tankar om att göra business av er verksamhet eller som redan har kommit en bra bit på vägen – skriv gärna en rad och berätta hur det går! Ni når mig på kontakt@annakarinnyberg.se

Trevlig helg!