PODCAST: BAKOM BOKEN

Rabén & Sjögren släpper idag första delen i sin nya podcast BAKOM BOKEN. Först ut är Clara Lidström och jag och det känns hedrande som tusan!

Vi pratar givetvis om våra barnböcker och hur det är att jobba med barn och kreativitet i en tid då allt yngre tillbringar alltmer tid framför skärmen. Därutöver pratar vi om väldigt mycket annat också…

Du kan lyssna här via Facebook.com/bakomboken eller via ITunes eller podcaster.

Mycket nöje!

Barnböckerna lanseras utomlands

Guldvatten och harskit är nu på väg till USA, Tyskland och Storbritannien tillsammans med lite mer rumsrena recept. Jag gillar att få balansera en aning på gränsen till vuxenvärldens förskräckelse!

Plantera skit! Say whaaat?!

Dessutom är det extra kul att böcker som inte är så stereotypt könade får sätta nya små bagare, fixare och odlare i arbete!

Här kan ni läsa mer om ODLA, min och Clara Lidströms tredje del i serien.

FIXA är här!

I kväll har barnen och jag bläddrat varv på varv i den nya boken FIXA. Den efterlängtade lilla rackaren låg nämligen och väntade på oss när vi kom hem från skolan idag.

Släng dig i väggen nu Jante: den blev fin, faktiskt riktigt, riktigt fin och jag är glad över att hålla den i min hand.

Boken är del två i vår serie kunskapsböcker för barn i åldrarna 6-9 år och är illustrerad av Katy Kimbell och Li Söderberg.

Hela boken genomsyras av en tanke om återanvändning. Inspirationen till projekten har vi hittat i sopsorteringen och källarförrådens gömmor. Ett par konservburkar blir till syltor, gamla leksaksbilar förvandlas till kylskåpsmagneter och en tom vällingkartong kan tjäna utmärkt som postlåda. Och finns det inte några vackra pärlor hemma att dekorera med, ja då går det lika bra att kika i skafferiet efter någonting färggrant att limma fast. Som de där små och hårda godisarna till exempel. Du vet, de där som alltid blir kvar sist i påsen och som ingen förbarmar sig över.

I den här boken vill vi locka barn att experimentera med färg och form, och precis som i dess föregångare BAKA, vägleds de små fixarna steg för steg av bokens tydliga illustrationer. Även den här gången har vår strävan varit att göra vuxna så överflödiga som möjligt…

Som ni förstår är det alltså ingen bok som kräver avancerade verktyg eller dyra material. Nej, vi har utgått från sådant som många av oss redan har hemma: lim, sax, hammare och en slatt med färg. Det här är helt enkelt en bok för alla barn.


Att göra den första boken BAKA var roligt, men att göra FIXA var faktiskt ännu roligare. I vintras när Västerbottens barn hade sportlov satt vi tillsammans i Claras kök och klippte, klistrade och fantiserade fram projekt tillsammans med våra barn. Ett fint sportlov med andra ord.

För en som till vardags arbetar på universitet och forskar om nätet och sociala medier är det här en lite udda bokserie att jobba med. Men det är antagligen mamman, barnet i mig och pedagogen i kombination med lusten i det kreativa skapandet som gör det så jädra roligt. Ja och så har jag ju en sådan grym kollega i Clara. Jag tror att våra olikheter sammantaget utgör vår gemensamma styrka.

För dig som vill vara säker på att få boken i tid: det går bra att redan nu förhandsbeställa FIXA via Adlibris för 89 sek. Det gör du här!

Nu ska jag sätta punkt. Det är dags att släcka läslampan hos storasyster P tillika en av bokens två huvudpersoner. Den andra fixaren heter Mohan och är en av hennes kompisar.  Och som ni ser av bilden hade de ganska kul ihop när de gjorde boken…

Annakarin

Filminspelning: FIXA

Nu närmar sig lanseringen av vår andra bok i gör-det-själv-serien. Den 11 september släpps FIXA i butik och härom dagen la vi sista handen vid allt material till boken. Det är mycket som ska hinnas med eftersom alla våra böcker kommer både som analoga och digitala med tillhörande filmer och extra material.

Lillebror tjuvkikar på storasyster.

Det roligaste men också allra mest intensiva arbetet är de dagar då vi fotar och filmar tillsammans med barn. Sällan är jag så trött… samtidigt är det så oerhört roligt arbete. Huvudpersonerna i FIXA är min dotter och hennes kompis Mohan och dem möter ni i boken. I filmerna är det Paulina som instruerar.

Här är filminspelningen i full gång. Emil och Johan jobbar med ljud och bild, fröken P agerar framför kameran och Clara och jag ser till att allt följer i enlighet med vår planering. Det är mycket som ska klaffa…

Ja-jo, samtidigt leker lillebror David 5 år och Claras Berra 3 år ostört (från föräldrar!) timme efter timme på vinden…

Sammanfattningsvis kan man nog säga att vi alla lekte oss genom dagen. Helt otroligt vad smidigt det kan gå när magarna är mätta och alla har roligt. I bakgrunden, eller förresten precis mitt i allt som pågick, låg också senaste tillskottet i gänget och småpep. Lill-människan som kom till världen i somras. Magiskt fin.

Har vi nu tur ligger allra första exemplaret av FIXA och väntar i brevlådan där hemma. Det ska bli riktigt kul att klämma och känna på den – på riktigt!

Annakarin