Social Media Symposium

Härom dagen besökte jag Borås högskola för att presentera forskning. Dels berättade jag om en studie av äldre som sökt sig ut på nätet, dels en studie av makt- och positioneringsspel på Facebook. Dessutom lyssnade jag så klart till andra forskare och deras tankar om hur man kan ta sig an frågor som rör sociala medier. Med olika teorier, metoder och forskningsfrågor. Det blev en riktigt kul dag!

 

Samtida skolchefer – föredrag – bokmässan 2015

Redan under onsdagen går det att lyssna på mig och min kollega Mikael Wiberg. Vi håller föredrag på ”Samtida skolchefer” och diskuterar vad det betyder att härskarteknikerna har flyttat ut på nätet.

Välkommen till sal J1 Svenska mässan – klockan 15.45 drar Mikael och jag igång (och vi avrundar 16.30)!

Möt oss på årets Bok och Bibliotek 2015!

Årets stora bokmässa Bok och bibliotek närmar sig – det känns riktigt kul i år!

Jag kommer medverka i en hel del olika programpunkter under framförallt tordag och fredag.

Torsdag 24/9 12.00-12.45 håller jag ett seminarium tillsammans med mina kollegor Mikael Wiberg och Clara Lidström. Seminariet utgår från min och Mikaels bok Sociala medier & härskartekniker och leds av Jens Fredholm (Studentlitteratur).

Torsdag 24/9 15.30-15.40 Monterscenen B05:22 (Rabén & Sjögren) Intervjun leds av Sofia Hahr (Rabén & Sjögren) och handlar om mina och Claras barnböcker (steg-för-steg-serien + en ny och fristående bok som lanseras i november 2015).

Fredag 25/9 12.30-11.50 Seminarium om barn och kreativitet i en ditigal tid.

Fredag 25/9 12.40-13.00 Biblioteksscenen D02:09. Seminariet leds av vår förläggare Sofia (Rabén & Sjögren).

Fredag 25/9 13.20- E03:10 Intervju om digitalt entreprenörskap med mera (Annakarin & Clara)

Fredag 25/9 15.30-16.00 Boksignering B05:20

Därutöver håller jag föredrag på onsdag inför mässan tillsammans med min kollega Mikael. Välkommen till sal J1 Svenska mässan – klockan 15.45 drar Mikael och jag igång (och vi avrundar 16.30).

Annakarin

Relationsradion P3 om tuffa tongångar på nätet

I dag medverkar jag i P3 och Relationsradion. Vi diskuterar bland annat hur man kan förhålla sig till tuffa tongångar på nätet, hur det kommer sig att diskussioner på nätet så snabbt kan eskalera och utvecklas till någonting otrevligt och varför (om?) vi beter oss annorlunda på nätet.

För dig som vill lyssna på samtalet: följ länken och spela fram till 15.30.

Sociala medier och härskartekniker som talbok

Jag uppmärksammades just precis på att min och Mikael Wibergs bok Sociala medier och härskartekniker nu kommer ut som talbok. Jädrigt kul! Vad annat kan man säga?

Boken behandlar ett ständigt aktuellt ämne, nämligen hur vi beter oss mot varandra på nätet. Hur använder vi sociala medier för att vinna plats- och talutrymme på andras bekostnad? Boken lyfter dels fram de uppenbart otrevliga och ojusta sätten, dels de subtila och digitala nålsticken. De som svider illa och som kan vara utmanande att ta en diskussion om. Helt enkelt på grund av att man negligerar upplevelsen, eller riskerar att uppfattas som överkänslig om den förs på tal.

Boken visar hur sociala medier kan användas för att utöva härskartekniker och den visar även hur medierna kan användas som en motstrategi. Helt enkelt, hur kan vi använda samma IT för att bita tillbaka eller på annat sätt skydda oss själva? Här kan du läsa mer om boken. 

Ny artikel på G om sociala medier och härskartekniker

Seger! I går skickade jag iväg en ny artikel till HumanIT, en tidskrift för studier av IT ur ett humanvetenskapligt perspektiv. Artikeln Sociala medier – ett nät av härskartekniker? är skriven av mig och min kollega Mikael Wiberg och är en förlängning av vår gemensamma bok. I artikeln har vi analyserat en ny intervjustudie där våra respondenter reflekterar över de makt- och positioneringsspel som idag pågår på nätet. Jag återkommer med en länk så snart den finns publicerad i tidskriften.

Annakarin

SVT Go’kväll om Sociala medier och härskartekniker

I torsdags gästade jag och Clara SVT Go’kvälls soffa. Vi pratade med Beppe om sociala medier och härskartekniker, hur de tar sig uttryck på nätet och hur man kan förhålla sig till dem. I stora drag. Inslaget kan ni se här.

Att besöka Go’kväll har jag gjort vid några tillfällen tidigare men jag hade faktiskt hunnit glömma vilken magisk stämning man har lyckats skapa på den arbetsplatsen. Att komma dit är lite som att lindas in i mjuk bomull. Ja det här är naturligtvis mitt – besökarens perspektiv! Alla är vänliga och proffsiga, ljud- och ljusnivån är dämpad. Som småbarnsmorsa med lite många intressen är det som balsam för själen och ja, jag sänker helt enkelt axlarna när jag kliver över tröskeln till SVT i Umeå. Efteråt insåg jag att alla som jag sammantaget hann möta under dessa tre-fyra timmar bidrog till vad som till slut gick ut genom rutan. Klokt.

Nåväl, så här kan det se ut när man sitter piffad och omsorgsfullt omhändertagen av @sminkmaud och är så där lite lagom adrenalinfylld. VM i mimik? Ja det skulle jag vinna sju dagar i veckan. Lätt!

Vår bok i TV

Om ett par veckor ska jag intervjuas för ett TV-program. Samtalet ska handla om min och min kollega Mikael Wibergs nya bok Sociala medier & härskartekniker. Självklart är det jädrigt kul, men det passerar inte utan viss anspänning… Samtidigt är det ju precis sådant jag går igång på. Att testa nya saker, att utmana mig själv och att hela tiden befinna mig i rörelse. Men i en riktning och ett tempo jag själv styr över. Det är viktigt. Boken handlar om de sociala makt- och positioneringsspel som hela tiden utspelar sig på nätet. I stort och i smått och tvärs över olika hierarkier, det sker både subtilt och uppenbart, likväl som medvetet och omedvetet. Det pågår nämligen en hel del bakom den sociala, trevliga och ibland lite glättiga gilla-kulturen på nätet. I den här boken synliggör vi det här spelet och vi visar på hur vi kan förhålla oss när vi hamnar i situationer som vi inte gillar. Vi medvetandegör med andra ord härskartekniker i sociala medier och vi lyfter också fram motstrategier.

Att skriva en bok är ett roligt jobb, samtidigt är det enormt intensivt och det krävs envishet och uthållighet. När känslan av att börja vara färdig infinner sig, ja då skulle jag säga att halva jobbet kvarstår. Sedan kommer en tid då man knappt ägnar boken en tanke. Där är jag nu. Och under den tiden hinner man glömma allt slit och i stället känns det mest bara roligt och man börjar se fram emot utgivningen. Det är helt enkelt en rätt så udda process att skriva långa texter, och dessutom, så snart en text går i tryck händer någonting märkligt. Jag glömmer liksom allt slit med orden, detaljerna, de stora sammanhangen och analyserna. Ibland också delar av dess innehåll! Eller i alla fall dess koppling till mig – att jag har skrivit det. Jag kan ta upp och läsa någonting jag har skrivit och tänka jaha, det där låter intressant, undrar vem som har skrivit det.

Nej, nu ska jag sätta mig och läsa boken och fundera lite över den där kommande intervjun. Sedan väntar ett lunchmöte med Mikael. Fastän boken ännu inte finns att köpa finns redan ett intresse för den och de frågor vi behandlar. Det är givetvis himla roligt! Om du är intresserad av att komma i kontakt med oss för att diskutera boken är du välkommen att skriva en rad till mig på: kontakt@annakarinnyberg.se.

Hej så länge! Annakarin

Sociala medier och härskartekniker närmar sig tryck!


I går när solen gassade het satt jag mot uthusväggen och korrade manus en sista vända. Givetvis återstår ännu en del jobb innan boken finns i hyllan, men nu är det mest andra än jag och min kollega Mikael Wiberg som ska jobba. Helt okej med andra ord…

Här kommer en bild på omslaget!

Foto: Emilmedia.se Grafisk design: Johan Bodén