Prisad för bästa måltidslitteratur

Idag fick vi ett himla roligt meddelande från från vår förläggare Sofia Hahr på Rabén & Sjögren. Tydligen har vår senaste bok Laga steg för steg vunnit pris som årets svenska måltidslitteratur 2016 i kategorin ”barn och mat”. Även i fjol hade vi anledning att fira men då var det en annan bok i serien som kammade hem ett pris. Just det här priset delas ut av svenska måltidsakademien.

Vi jobbar tillsammans med formgivarna Katy Kimbell och Li Söderberg och det är så klart jädrigt skoj att se att det vi gör uppskattas av både stora och små!

Odla översätts till ryska!

För några dagar sedan damp den här ned i brevlådan, det är vår bok Odla steg-för-steg som har översatts till ryska. Jag kan inte annat än le åt att harpluttarna och guldvattnet just nu sprider sig över världen…

Just nu är vi inne i slutskedet med den femte delen i vår serie, den som kommer lagom till hösten och skolstarten. Man kan säga att det blir en kompisbok till Baka, den första delen i serien. Den som snart går till tryck handlar alltså också om att utforska smaker, ingredienser, metoder och redskap i köket.

Hur får man barnen att läsa?

Igår intervjuades jag av Martina Haag för P4 och programmet Läsa med Martina – ett program om hur du får dina barn att läsa.

När jag var liten fick jag 2.50 för varje bok jag läste och skrev en recension till, och första sommarjobbet handlade om att plocka blåbär och läsa böcker.

Om den här metoden att få mina barn att läsa, skriva och reflektera + lite annat pratar vi om här.

Möt oss på årets Bok och Bibliotek 2015!

Årets stora bokmässa Bok och bibliotek närmar sig – det känns riktigt kul i år!

Jag kommer medverka i en hel del olika programpunkter under framförallt tordag och fredag.

Torsdag 24/9 12.00-12.45 håller jag ett seminarium tillsammans med mina kollegor Mikael Wiberg och Clara Lidström. Seminariet utgår från min och Mikaels bok Sociala medier & härskartekniker och leds av Jens Fredholm (Studentlitteratur).

Torsdag 24/9 15.30-15.40 Monterscenen B05:22 (Rabén & Sjögren) Intervjun leds av Sofia Hahr (Rabén & Sjögren) och handlar om mina och Claras barnböcker (steg-för-steg-serien + en ny och fristående bok som lanseras i november 2015).

Fredag 25/9 12.30-11.50 Seminarium om barn och kreativitet i en ditigal tid.

Fredag 25/9 12.40-13.00 Biblioteksscenen D02:09. Seminariet leds av vår förläggare Sofia (Rabén & Sjögren).

Fredag 25/9 13.20- E03:10 Intervju om digitalt entreprenörskap med mera (Annakarin & Clara)

Fredag 25/9 15.30-16.00 Boksignering B05:20

Därutöver håller jag föredrag på onsdag inför mässan tillsammans med min kollega Mikael. Välkommen till sal J1 Svenska mässan – klockan 15.45 drar Mikael och jag igång (och vi avrundar 16.30).

Annakarin

Den tyska utgåvan av ODLA recenseras!

Idag recenseras den tyska utgåvan av ODLA: steg för steg. Det är Irene Gruber för Biorama som har gjort ett urval av fem böcker från det tyska utbudet av barnböcker om växter och odling. För dig som har minnen kvar av din skoltyska – här finns recensionen att läsa. Ni andra får testa google translate om ni är nyfikna på att läsa utlåtandet ;-)

Åhå, jag måste erkänna att jag först nu förstod att vi dessutom hamnade på första plats! Min tyska är alltså inte vad den en gång var…

Ojoj alltså, det blev en jädrigt rolig start på dagen!

Små bagare bjuds in till Nolia

Nu på lördag besöker Clara och jag Noliamässan här i Umeå. Vi kommer prata om vår bokserie steg-för-steg som gjort succé och som nu lanseras i både USA, Storbritannien och Tyskland. Dessutom kommer ett nio baksugna barn få delta på scenen och baka ett recept från boken. Vi söker därmed några små bagar-barn som vill vara med och baka från vår bok. Medverkar gör även Jenny från Pysselskogen på Bolibompa.

Vi har plats för nio barn och vi lottar deltagare bland de som anmäler sig. Känner du något barn som skulle vilja delta? Skicka en anmälan på info@nolia.se senast onsdag den 5 augusti. Ange namn, ålder, samt en e-postadress dit vi kan maila entrébiljett till mässan (inbjudna barn får en biljett till sig själv + 1 vuxen). Eller kom bara och lyssna när vi pratar lördagen den 8e augusti klockan 15.00 i Electrolux Home-köket mässhall 7.

Den fina bilden är tagen av bloggaren Lundagård 

ODLA: årets bästa fackbok för barn och ungdomar?

Idag fick Clara och jag ett superkul besked! ODLA: steg för steg har nominerats till CARL VON LINNÈ-PLAKETTEN. Vi är så himla glada för det – tack!

Finalisterna har utsetts av svensk biblioteksförenings jury. Under bokmässan kan du höra juryn berätta om sitt arbete med böckerna (torsdag den 24 september klockan 11.00-11.30) i Svensk biblioteksförenings monter C02:32, på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Vem som vinner? Ja det får vi veta först i oktober.

Spännande och mycket, mycket hedrande. Tack.

Annakarin

PODCAST: BAKOM BOKEN

Rabén & Sjögren släpper idag första delen i sin nya podcast BAKOM BOKEN. Först ut är Clara Lidström och jag och det känns hedrande som tusan!

Vi pratar givetvis om våra barnböcker och hur det är att jobba med barn och kreativitet i en tid då allt yngre tillbringar alltmer tid framför skärmen. Därutöver pratar vi om väldigt mycket annat också…

Du kan lyssna här via Facebook.com/bakomboken eller via ITunes eller podcaster.

Mycket nöje!

Barnböckerna lanseras utomlands

Guldvatten och harskit är nu på väg till USA, Tyskland och Storbritannien tillsammans med lite mer rumsrena recept. Jag gillar att få balansera en aning på gränsen till vuxenvärldens förskräckelse!

Plantera skit! Say whaaat?!

Dessutom är det extra kul att böcker som inte är så stereotypt könade får sätta nya små bagare, fixare och odlare i arbete!

Här kan ni läsa mer om ODLA, min och Clara Lidströms tredje del i serien.

Snart: boksläpp för ODLA !

Det är fint att kunna jobba lustfyllt. För det gör jag. Jag blandar universitetsarbetets forskning och undervisning med mitt företagande, barnboksskrivande, föreläsande och annat som sammantaget gör just mitt yrkesliv till ett bra sådant. För mig.

Tur? Näe, inte direkt. Jag har jobbat jädrigt hårt och målmedvetet. Men framförallt har jag tillåtit mig att ha roligt. Till exempel genom att göra de här barnböckern tillsammans med min vän Clara. Och dessutom har vi kunnat involvera våra barn i arbetet. Det är helt enkelt mycket kärlek mellan raderna i våra böcker. Kanske också lite barnarbete om man frågar Paulina, min stora flicka…

Nu närmar det sig boksläpp för vår tredje bok i steg för steg-serien för barn i åldrarna 6-9 år. Om några dagar finns ODLA i butik, men har du svårt att tjå dig kan du redan nu förhandsbeställa den via Bokus.

P4 – barn och kreativitet i en digital tid

Idag kan du lyssna till mig och Clara när vi diskuterar barn och kreativitet i en tid då så mycket sker framför skärmen. Och hur förhåller sig våra böcker till detta – är de en reaktion mot att att internetdebuten sker allt tidigare och att vi därtill tillbringar mer och mer tid på nätet? På sätt och vis. Med vår serie gör-det-självböcker för barn vill vi visa på roliga alternativ där annan typ av kreativitet får utrymme och andra sinnen kommer till användning.

Inslaget i P4 hittar du här.

BAKA toppade försäljningen under bokmässan!

Ja. Så är det. Vår bok BAKA visade sig bli den bok som under årets Bok och Bibliotek sålde allra mest av alla Rabén & Sjögrens titlar. Ja vad säger man? Jädrigt roligt förstås att vår bokserie tas emot så väl. Tack för det!Under mässan höll vi föredrag på Ung Scen mitt i smeten. Vi intervjuades även på Norstedts monterscen och sedan avslutade vi med ett slutet seminarium – under stort och välkomet lugn. Dämpad belysning, sköna fåtöljer, en vänlig publik och så vår fina förläggare Sofia som klok samtalsledare. Så efterlängtat efter allt stoj och stim som pågick utanför. Och efter varje prat signerade vi böcker. Ja och så den där dundrande avslutningen då statistiken över bokmässans försäljning kom. Oj-oj så jädra kul!

Tack alla ni som kom till mässan för att lyssna, heja och växla några ord. Tack också alla från förlaget som gjorde årets Bok och Bibliotek till en minnesvärd mässa för oss.

FIXA är här!

I kväll har barnen och jag bläddrat varv på varv i den nya boken FIXA. Den efterlängtade lilla rackaren låg nämligen och väntade på oss när vi kom hem från skolan idag.

Släng dig i väggen nu Jante: den blev fin, faktiskt riktigt, riktigt fin och jag är glad över att hålla den i min hand.

Boken är del två i vår serie kunskapsböcker för barn i åldrarna 6-9 år och är illustrerad av Katy Kimbell och Li Söderberg.

Hela boken genomsyras av en tanke om återanvändning. Inspirationen till projekten har vi hittat i sopsorteringen och källarförrådens gömmor. Ett par konservburkar blir till syltor, gamla leksaksbilar förvandlas till kylskåpsmagneter och en tom vällingkartong kan tjäna utmärkt som postlåda. Och finns det inte några vackra pärlor hemma att dekorera med, ja då går det lika bra att kika i skafferiet efter någonting färggrant att limma fast. Som de där små och hårda godisarna till exempel. Du vet, de där som alltid blir kvar sist i påsen och som ingen förbarmar sig över.

I den här boken vill vi locka barn att experimentera med färg och form, och precis som i dess föregångare BAKA, vägleds de små fixarna steg för steg av bokens tydliga illustrationer. Även den här gången har vår strävan varit att göra vuxna så överflödiga som möjligt…

Som ni förstår är det alltså ingen bok som kräver avancerade verktyg eller dyra material. Nej, vi har utgått från sådant som många av oss redan har hemma: lim, sax, hammare och en slatt med färg. Det här är helt enkelt en bok för alla barn.


Att göra den första boken BAKA var roligt, men att göra FIXA var faktiskt ännu roligare. I vintras när Västerbottens barn hade sportlov satt vi tillsammans i Claras kök och klippte, klistrade och fantiserade fram projekt tillsammans med våra barn. Ett fint sportlov med andra ord.

För en som till vardags arbetar på universitet och forskar om nätet och sociala medier är det här en lite udda bokserie att jobba med. Men det är antagligen mamman, barnet i mig och pedagogen i kombination med lusten i det kreativa skapandet som gör det så jädra roligt. Ja och så har jag ju en sådan grym kollega i Clara. Jag tror att våra olikheter sammantaget utgör vår gemensamma styrka.

För dig som vill vara säker på att få boken i tid: det går bra att redan nu förhandsbeställa FIXA via Adlibris för 89 sek. Det gör du här!

Nu ska jag sätta punkt. Det är dags att släcka läslampan hos storasyster P tillika en av bokens två huvudpersoner. Den andra fixaren heter Mohan och är en av hennes kompisar.  Och som ni ser av bilden hade de ganska kul ihop när de gjorde boken…

Annakarin

Filminspelning: FIXA

Nu närmar sig lanseringen av vår andra bok i gör-det-själv-serien. Den 11 september släpps FIXA i butik och härom dagen la vi sista handen vid allt material till boken. Det är mycket som ska hinnas med eftersom alla våra böcker kommer både som analoga och digitala med tillhörande filmer och extra material.

Lillebror tjuvkikar på storasyster.

Det roligaste men också allra mest intensiva arbetet är de dagar då vi fotar och filmar tillsammans med barn. Sällan är jag så trött… samtidigt är det så oerhört roligt arbete. Huvudpersonerna i FIXA är min dotter och hennes kompis Mohan och dem möter ni i boken. I filmerna är det Paulina som instruerar.

Här är filminspelningen i full gång. Emil och Johan jobbar med ljud och bild, fröken P agerar framför kameran och Clara och jag ser till att allt följer i enlighet med vår planering. Det är mycket som ska klaffa…

Ja-jo, samtidigt leker lillebror David 5 år och Claras Berra 3 år ostört (från föräldrar!) timme efter timme på vinden…

Sammanfattningsvis kan man nog säga att vi alla lekte oss genom dagen. Helt otroligt vad smidigt det kan gå när magarna är mätta och alla har roligt. I bakgrunden, eller förresten precis mitt i allt som pågick, låg också senaste tillskottet i gänget och småpep. Lill-människan som kom till världen i somras. Magiskt fin.

Har vi nu tur ligger allra första exemplaret av FIXA och väntar i brevlådan där hemma. Det ska bli riktigt kul att klämma och känna på den – på riktigt!

Annakarin

BAKA toppar försäljningslistan!

Idag toppar vår BAKA försäljningslistan på Bokus! Vi nyper lite i armen och njuter…

I övrigt gör vi just nu en hel del intervjuer för diverse dagstidningar och månadsmagasin. Om några dagar väntar också TV-intervju – kul!

Roligast av allt är ändå alla mejl som ni föräldrar skickar till oss där ni berättar om era bakande barn och recenserar boken. DET värmer – tack!

Bland annat skriver bloggaren Elin som driver bloggen Mellan Skog och gård fint om boken:

 

”Treåringens utlåtande om boken: Den var bra. Den var bra för att man kunde baka.

Sexåringens utlåtande om boken: Den var bättre än de andra bakböckerna jag har. Den var liksom mer förståndig så man kunde göra som det stod.

Mitt utlåtande om boken: Vacker utformning och välavvägda recept, både väldigt enkla och något enstaka lite mer utmanande. Rolig att baka ur tillsammans med barnen och jag tror den kommer passa ändå bättre när de kan läsa helt själv och följa recepten självständigt. Den känns lätt men samtidigt innehållsrik. Mysiga bilder, små figurer och spännande fakta gör den till en egen liten bokvärld, precis som de bästa böckerna är.

Och kakorna? Vi kom alla tre överens om att de var väldigt goda.”

Fint att läsa – tack för det Elin!

Annakarin

Releasefest för BAKA i STHLM

I går kväll var det dags för bokrelease i Stockholm och vi höll till i Saltå Kvarns mysiga butik på söder. Clara och jag berättade om vårt samarbete och hur bokserien har vuxit fram, och sedan ringlade kön lång av gäster som ville få sina böcker signerade.

Den översta bilden är lånad från sofia @fisoa. De tre bilder som följer är fotade av Malin Huusmann som ni även hittar här. Tack Sofia och Malin för lånet av bilderna!

Vilken kväll! STORT tack till alla er som kom och var med och firade med oss den här kvällen. Tack också till Raben & Sjögren och Susanne på Saltå kvarn som arrangerade kvällen!

Provtrycket

Härom dagen returnerade vi provtrycket till förlaget (bilden är fotad ur trycket). Allt ser så fint ut och jag längtar efter att få bläddra i den på riktigt! Det är en väldigt speciell känsla när man håller i en bok med sitt namn på och öppnar den för första gången…

Baka, del ett i serien, har varit ett riktigt egoprojekt där vi har gjort det vi har drömt om och dessutom tillsammans med barnen.

Här på bilden tar sig lillebror en 2-minuters vila medan storasyster rör ihop smeten. Det är spännande men också påfrestande att hänga med på fotografering och reklamfilmsinspelning…

BAKA säljs i nätbokhandeln för 91 kronor och redan nu kan du beställa ditt ex här!

 

BAKA

Idag är jag stolt och glad över att äntligen kunna berätta om vårt bokprojekt!

Tillsammans med Clara Lidström har jag utvecklat ett bokkoncept för Rabén & Sjögren och vår första bok BAKA finns i butik den 16 maj. Senare i höst följer vi upp med del två i serien: FIXA och under våren 2015 kommer den tredje boken: ODLA.

Redan nu kan du förhandsboka din bok och det gör du här!

För den här serien har vi haft en tydlig vision. Den har handlat om att skapa böcker för lågstadiebarn som lockar till kreativitet och där föräldrars inblandning inte behöver vara alltför stor. Även Cajsa Wargs devis ”Man tager vad man haver” har fått genomsyra hela bokserien. Det ska alltså inte krävas dyr och avancerad utrustning för att baka eller bygga enligt recept eller ritningar, inte heller ska det krävas en stor tomt för att odla.

Någonting som har gjort det hela extra roligt är förstås att vi har kunnat jobba med våra barn. På filmen bakar Paulina och David tillsammans med Claras son Bertil och i den trion finns ännu så länge bara en som är läskunnig. Däremot kunde faktiskt David som är fem år hänga med i köket tack vare duktiga Katy Kimbell och Li Söderbergs illustrationer som steg för steg visar hur man gör.

Det här är lite som att bygga efter legoritningar, menar David

Annakarin