Livet på nätet i P1

Själva tycker vi alltid att vi kläcker världens bästa idéer ihop. Och sedan kör vi på medan Jante vackert får stiga åt sidan.

För en tid sedan mejslade vi fram ett programförslag och gick till Sveriges Radio, vi tyckte nämligen att det var dags för internetforskaren och nätprofilen att borra djupare i frågor som rör livet på nätet.

På midsommardagen klockan 11.03 blir vår programidé verklighet. Då sänder jag och Clara Lidström Livet på nätet – ett specialprogram i P1.

Jag ska ärligt erkänna att jag är stolt som tusan!

Entreprenörskap & landsbygd

IT-samhället skapar nya förutsättningar för entreprenörer och företagare. Vilka hinder kan vi vänta oss och vilka möjligheter ser vi? Kan glesbygden till och med utgöra en konkurrensfördel?

Härom veckan besökte vi Jönköping för att tala om just detta inför några hundra åhörare från konferensen 250 möjligheter. Medverkade gjorde även deltagare vid Swedbanks konferens och näringslivsvecka.

Tack för möjligheten att delta! Kul också att hinna prata med så många deltagare under lunchen och höra era åsikter.

Digitalt entreprenörskap

Härom dagen bjöds Clara och jag in att tala vid företagsgalan i Vännäs och så på ”hemmaplan” har vi aldrig tidigare befunnit oss. Kul – tack för att vi fick vara med er den här dagen! Längst fram i publiken satt min 98-åriga mormor och lyssnade uppmärksamt till samtal om digitala värdens omvandling till monetära diton, pågående maktförskjutningar och nya yrken som växer fram och tar plats i den digitala transformationen. Tydligen bjöd vi på en präktig provokation - det är ju naturligtvis kul att höra att vi lämnar avtryck!

Så här ser det ut efter att vi har avtackats och förärats med Kajsa Nilssons bricka med motiv från Vännäs. Kajsa arbetar som grafisk designer och illustratör i Umeå och mer om henne kan ni läsa här.

Entreprenör om digitalt entreprenörskap

För två år sedan skrev jag boken Digitalt entreprenörskap. I samband med lanseringen slog Sydsvenskan upp rubriken: Skrev bok på ren irriation! Ja, lite så var det faktiskt. Jag retade mig på hur ensidigt kvinnor i bloggosfären speglades och analyserades. Inte sällan läste vi om kvinnor med stora (och sjuka?) bekräftelsebehov och överhuvudtaget sågs många kvinnors bloggande som en hobby med ytterst tveksamt värde. Jag saknade mer fokus på de identitetsskapande processer som pågick, och även det digitala entreprenörskap som jag såg spira och ta fart. I stora drag kan man säga att det var därur som mitt intresse för att skriva boken Digitalt entreprenörskap växte fram. Den fråga jag ställde mig handlade om hur bloggare hade lyckats skapa förutsättningar för företagande i bloggosfären. Boken byggde på en analys mellan 2007 och 2012 och bloggande kvinnor med intresse för färg, form och foto. Idag kan vi se att de mekanismer som beskrevs i boken nu flyttar vidare ut i andra sociala medier. Exempelvis upprepar sig vissa mönster just nu på Instagram.

Det är antagligen därför som jag fortsätter att ge intervjuer om boken och om digitalt entreprenörskap som företeelse. Förutsättningar för företagande på nätet i olika former förändras hela tiden i takt med teknikutvecklingen och de nya sätt att interagera, kommunicera, bygga relationer och affärsmodeller som växer fram. Frågorna kan helt enkelt inte betraktas som utforskade eftersom förutsättningarna hela tiden förändras.

Nu senast speglas boken i ett färskt nummer av Entreprenör (så gör du business av din blogg). Det var innan sommaren som en reporter från tidningen hörde av sig för att ta del av min bok Digitalt entreprenörskap och för att få tips på personer som skulle kunna exemplifiera vad det innebär att etablera ett företag med basen i sociala medier.

Det är kul att se att ett av exemplen (Frida som driver bloggen Trendenser) från boken nu lyftes fram i intervjun. Artikeln finns att läsa i senaste numret av Entreprenör.

Digitalt entreprenörskap i glesbygd: Mötesplats Lycksele

Idag har vi besökt Mötesplats Lycksele och talat om Digitalt entreprenörskap i glesbygd.

Stort tack för en fin dag med många spännande möten!

Beskrivningen nedan är hämtad från Region Västerbottens webb: Mötesplats Lycksele är ett pionjärprojekt – den långsiktiga satsningen, med breda samarbeten och därtill en final med ett skarpt fokus under huvudeventet i juni. Ett årligt evenemang för näringsliv, offentlig sektor, akademin och allmänheten (s k kvadrupel helix) – med en förenande vilja att utveckla regionen. 48 timmar av engagemang och samskap där de starkaste idéerna också blir verklighet.

Annakarin

Entreprenör: sälj mer med sociala medier!

För ett par veckor sedan intervjuades jag om hur företag kan använda sociala medier för att skapa affärsnytta. Pernilla Nordström har bland andra intervjuat mig om den studie som ledde fram till boken Digitalt entreprenörskap. Därutöver kommer även Sara Rosengren (även hon forskare) och Lena Leigert (vd kommunikationsbyrån Kreafon) till tals i artikeln.

Tidningen Entreprenör nummer 8, 2013 hittar du här!

Annakarin

Samtal om företagande och bloggar

Härom morgonen deltog jag i ett samtal i Saltå Kvarns butik på söder i STHLM. Clara Lidström intervjuade mig om företagande på nätet undertiden som en handfull inbjudna gäster käkade sin frukost. Samtalet livesändes och går även att lyssna på i efterhand här.

Bilderna är lånade från Malin på STUUDIOHUUSMAN. Tack!

Drömmorgon är ett koncept framtaget av Saltå kvarn i samarbete med Clara Lidström och jag var helt enkelt dagens inbjudna gäst. Efter vårt 30 minuter långa samtal följde en lång, lång frågestund. Tack alla ni som gav er ut den här regniga, ruskiga morgon och kom för att lyssna och bidra genom alla era frågor!!

Expressen om våra koncept om bloggar som business

Idag kom Expressens bilaga Leva & Bo på Landet med ett tre sidor långt reportage om mig och två av de bloggare som finns med i min bok Digitalt entreprenörskap. Det är Clara Lidström och Anne-Charlotte Andersson som också lyfts fram i artikeln. Två entreprenörer med mycket mod och driv som utvecklat hobbybloggen till jobb.

Clara och jag har under det senaste dryga året gjort 40-talet föreläsningar på våra koncept Från hobby till jobb, Digitalt entreprenörskap och glesbyggd, och Bloggar & Business. Det är rätt häftigt att ha träffat tusentals nyfikna åhörare och fått möjlighet att diskutera och fördjupa både våra egna och andras kunskaper om hur en rätt så fördomsfylld fritidssyssla har professionaliserats och kommit att utvecklas till ett jobb.

Hur går de tillväga för att driva företag med basen i sociala medier och hur ser framtidens utmaningar ut för de här entreprenörerna? Det är naturligtvis frågor vars svar hela tiden förändras i och med den snabba teknikutvecklingen. Kanske är det också därför som intresset för våra koncept inte svalnar utan snarare sprider sig till alla möjliga aktörer och sammanhang…

Go’kväll.

kvinnligatalare.se

Idag är jag särskilt glad över att talarförmedlingen kvinnliga talare har tagit in våra gemensamma koncept där Clara Lidström och och jag bland annat diskuterar digitalt entreprenörskap, fördelen med glesbygd, framtidens generation på arbetsmarknaden och hur du bygger upp ett starkt varumärke.

Jag har sedan tidigare god erfarenhet av förmedlingen eftersom jag har legat därunder med mina egna föredrag under några års tid.

Så Elise och c/o – jag ser verkligen fram emot att nu fördjupa vårt samarbete än mer!

Intervju i tidningen MAMA

I senaste numret av tidningen MAMA intervjuas jag på temat ”Mammor – en maktfaktor i sociala medier?”.

Hur kommer det sig att mammor som är aktiva på twitter, instagram och andra sociala medier plötsligt är högintressanta för pr-byråer? Det är en av de frågor som lyfts i artikeln.

Mer inom samma område kan du läsa här från en tidigare intervju i Aftonbladet om smygreklam på instagram.