Umeågalan 2016

Jag pustar nu ut efter att än en gång ha fått möjlighet att leda Umeås näringslivsgala, Umeågalan. I fjol tog jag över efter Sverker Olofsson och i år fick jag förnyat förtroende att moderera galan igen. Det hela är en stor och avancerad produktion och jag jobbar nära eventbolaget Heja. Så klart är det förenat med en hel del hårt förberedelsearbete, men det är riktigt, riktigt roligt att vara en del av ett så proffsigt arrangerangemang!

En av våra huvudtalare för i år var Malou von Sivers och det var så klart spännande att intervjua någon som har kammat hem Stora journalistpriset. Men det gick bra! Att intervjua en person påminner en del om att dansa pardans. Ibland dansar man i takt, andra gånger får man kämpa lite extra för att hålla jämna steg…

När ridån gick ner efter Akt1 väntade middag och underhållning och mer prisudelning under kvällens Akt2. Här är det min kollega från entreprenörsvärlden Clara Lidström och jag som står redo på röda mattan.

Det blev en lång, händelserik och jädrigt skoj dag!

Pedagogisk pristagare 2016

I torsdags inleddes alla festligheter som hör till Vårpromotionen, den årliga tillställning då nya doktorer och pristagare vid Umeå universitet hyllas. I år var jag en del av arrangemanget i form av pristagare till den samhällsvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris. STORT tack för det. Ska jag vara ärlig så känner jag mig rätt så (o-norrländskt) mallig… 

I torsdags höll jag en presentation om min syn på universitetspedagogik. Jag utgick i huvudsak från den nomineringstext som hade skickats in, och jag talade därför dels om en min modell för forskningsanknytning i undervisning, dels om hur jag arbetar med samverkan.

Odla översätts till ryska!

För några dagar sedan damp den här ned i brevlådan, det är vår bok Odla steg-för-steg som har översatts till ryska. Jag kan inte annat än le åt att harpluttarna och guldvattnet just nu sprider sig över världen…

Just nu är vi inne i slutskedet med den femte delen i vår serie, den som kommer lagom till hösten och skolstarten. Man kan säga att det blir en kompisbok till Baka, den första delen i serien. Den som snart går till tryck handlar alltså också om att utforska smaker, ingredienser, metoder och redskap i köket.

ODLA: årets bästa fackbok för barn och ungdomar?

Idag fick Clara och jag ett superkul besked! ODLA: steg för steg har nominerats till CARL VON LINNÈ-PLAKETTEN. Vi är så himla glada för det – tack!

Finalisterna har utsetts av svensk biblioteksförenings jury. Under bokmässan kan du höra juryn berätta om sitt arbete med böckerna (torsdag den 24 september klockan 11.00-11.30) i Svensk biblioteksförenings monter C02:32, på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Vem som vinner? Ja det får vi veta först i oktober.

Spännande och mycket, mycket hedrande. Tack.

Annakarin

Snart: boksläpp för ODLA !

Det är fint att kunna jobba lustfyllt. För det gör jag. Jag blandar universitetsarbetets forskning och undervisning med mitt företagande, barnboksskrivande, föreläsande och annat som sammantaget gör just mitt yrkesliv till ett bra sådant. För mig.

Tur? Näe, inte direkt. Jag har jobbat jädrigt hårt och målmedvetet. Men framförallt har jag tillåtit mig att ha roligt. Till exempel genom att göra de här barnböckern tillsammans med min vän Clara. Och dessutom har vi kunnat involvera våra barn i arbetet. Det är helt enkelt mycket kärlek mellan raderna i våra böcker. Kanske också lite barnarbete om man frågar Paulina, min stora flicka…

Nu närmar det sig boksläpp för vår tredje bok i steg för steg-serien för barn i åldrarna 6-9 år. Om några dagar finns ODLA i butik, men har du svårt att tjå dig kan du redan nu förhandsbeställa den via Bokus.

FIXA är här!

I kväll har barnen och jag bläddrat varv på varv i den nya boken FIXA. Den efterlängtade lilla rackaren låg nämligen och väntade på oss när vi kom hem från skolan idag.

Släng dig i väggen nu Jante: den blev fin, faktiskt riktigt, riktigt fin och jag är glad över att hålla den i min hand.

Boken är del två i vår serie kunskapsböcker för barn i åldrarna 6-9 år och är illustrerad av Katy Kimbell och Li Söderberg.

Hela boken genomsyras av en tanke om återanvändning. Inspirationen till projekten har vi hittat i sopsorteringen och källarförrådens gömmor. Ett par konservburkar blir till syltor, gamla leksaksbilar förvandlas till kylskåpsmagneter och en tom vällingkartong kan tjäna utmärkt som postlåda. Och finns det inte några vackra pärlor hemma att dekorera med, ja då går det lika bra att kika i skafferiet efter någonting färggrant att limma fast. Som de där små och hårda godisarna till exempel. Du vet, de där som alltid blir kvar sist i påsen och som ingen förbarmar sig över.

I den här boken vill vi locka barn att experimentera med färg och form, och precis som i dess föregångare BAKA, vägleds de små fixarna steg för steg av bokens tydliga illustrationer. Även den här gången har vår strävan varit att göra vuxna så överflödiga som möjligt…

Som ni förstår är det alltså ingen bok som kräver avancerade verktyg eller dyra material. Nej, vi har utgått från sådant som många av oss redan har hemma: lim, sax, hammare och en slatt med färg. Det här är helt enkelt en bok för alla barn.


Att göra den första boken BAKA var roligt, men att göra FIXA var faktiskt ännu roligare. I vintras när Västerbottens barn hade sportlov satt vi tillsammans i Claras kök och klippte, klistrade och fantiserade fram projekt tillsammans med våra barn. Ett fint sportlov med andra ord.

För en som till vardags arbetar på universitet och forskar om nätet och sociala medier är det här en lite udda bokserie att jobba med. Men det är antagligen mamman, barnet i mig och pedagogen i kombination med lusten i det kreativa skapandet som gör det så jädra roligt. Ja och så har jag ju en sådan grym kollega i Clara. Jag tror att våra olikheter sammantaget utgör vår gemensamma styrka.

För dig som vill vara säker på att få boken i tid: det går bra att redan nu förhandsbeställa FIXA via Adlibris för 89 sek. Det gör du här!

Nu ska jag sätta punkt. Det är dags att släcka läslampan hos storasyster P tillika en av bokens två huvudpersoner. Den andra fixaren heter Mohan och är en av hennes kompisar.  Och som ni ser av bilden hade de ganska kul ihop när de gjorde boken…

Annakarin

Filminspelning: FIXA

Nu närmar sig lanseringen av vår andra bok i gör-det-själv-serien. Den 11 september släpps FIXA i butik och härom dagen la vi sista handen vid allt material till boken. Det är mycket som ska hinnas med eftersom alla våra böcker kommer både som analoga och digitala med tillhörande filmer och extra material.

Lillebror tjuvkikar på storasyster.

Det roligaste men också allra mest intensiva arbetet är de dagar då vi fotar och filmar tillsammans med barn. Sällan är jag så trött… samtidigt är det så oerhört roligt arbete. Huvudpersonerna i FIXA är min dotter och hennes kompis Mohan och dem möter ni i boken. I filmerna är det Paulina som instruerar.

Här är filminspelningen i full gång. Emil och Johan jobbar med ljud och bild, fröken P agerar framför kameran och Clara och jag ser till att allt följer i enlighet med vår planering. Det är mycket som ska klaffa…

Ja-jo, samtidigt leker lillebror David 5 år och Claras Berra 3 år ostört (från föräldrar!) timme efter timme på vinden…

Sammanfattningsvis kan man nog säga att vi alla lekte oss genom dagen. Helt otroligt vad smidigt det kan gå när magarna är mätta och alla har roligt. I bakgrunden, eller förresten precis mitt i allt som pågick, låg också senaste tillskottet i gänget och småpep. Lill-människan som kom till världen i somras. Magiskt fin.

Har vi nu tur ligger allra första exemplaret av FIXA och väntar i brevlådan där hemma. Det ska bli riktigt kul att klämma och känna på den – på riktigt!

Annakarin

Releasefest för BAKA i STHLM

I går kväll var det dags för bokrelease i Stockholm och vi höll till i Saltå Kvarns mysiga butik på söder. Clara och jag berättade om vårt samarbete och hur bokserien har vuxit fram, och sedan ringlade kön lång av gäster som ville få sina böcker signerade.

Den översta bilden är lånad från sofia @fisoa. De tre bilder som följer är fotade av Malin Huusmann som ni även hittar här. Tack Sofia och Malin för lånet av bilderna!

Vilken kväll! STORT tack till alla er som kom och var med och firade med oss den här kvällen. Tack också till Raben & Sjögren och Susanne på Saltå kvarn som arrangerade kvällen!

Releasefester x 2 för BAKA

Vilken vecka som nu drar igång… Bland mycket, mycket annat kommer nu BAKA att lanseras och finnas i butik fredag den 16 maj. Men dessförinnan stundar inte mindre än två releasefester för boken. En av festerna håller vi i STHLM på kvällen den 13/5. Sedan åker vi hem och laddar om för fest här i Umeå torsdag den 15/5.

Till festen i Umeå är alla som vill välkomna! Är du nyfiken på att ta del av boken innan den finns i butik, och vill du lyssna på när vi berättar om arbetet med den, ja då är du varmt välkommen! För detaljer, se det finstilta i inbjudan nedan.

Provtrycket

Härom dagen returnerade vi provtrycket till förlaget (bilden är fotad ur trycket). Allt ser så fint ut och jag längtar efter att få bläddra i den på riktigt! Det är en väldigt speciell känsla när man håller i en bok med sitt namn på och öppnar den för första gången…

Baka, del ett i serien, har varit ett riktigt egoprojekt där vi har gjort det vi har drömt om och dessutom tillsammans med barnen.

Här på bilden tar sig lillebror en 2-minuters vila medan storasyster rör ihop smeten. Det är spännande men också påfrestande att hänga med på fotografering och reklamfilmsinspelning…

BAKA säljs i nätbokhandeln för 91 kronor och redan nu kan du beställa ditt ex här!

 

BAKA

Idag är jag stolt och glad över att äntligen kunna berätta om vårt bokprojekt!

Tillsammans med Clara Lidström har jag utvecklat ett bokkoncept för Rabén & Sjögren och vår första bok BAKA finns i butik den 16 maj. Senare i höst följer vi upp med del två i serien: FIXA och under våren 2015 kommer den tredje boken: ODLA.

Redan nu kan du förhandsboka din bok och det gör du här!

För den här serien har vi haft en tydlig vision. Den har handlat om att skapa böcker för lågstadiebarn som lockar till kreativitet och där föräldrars inblandning inte behöver vara alltför stor. Även Cajsa Wargs devis ”Man tager vad man haver” har fått genomsyra hela bokserien. Det ska alltså inte krävas dyr och avancerad utrustning för att baka eller bygga enligt recept eller ritningar, inte heller ska det krävas en stor tomt för att odla.

Någonting som har gjort det hela extra roligt är förstås att vi har kunnat jobba med våra barn. På filmen bakar Paulina och David tillsammans med Claras son Bertil och i den trion finns ännu så länge bara en som är läskunnig. Däremot kunde faktiskt David som är fem år hänga med i köket tack vare duktiga Katy Kimbell och Li Söderbergs illustrationer som steg för steg visar hur man gör.

Det här är lite som att bygga efter legoritningar, menar David

Annakarin

Där satt den!

För- och efterord är nu författat till den första boken i serien om tre barnböcker – check!

Jag skriver tillsammans med min kollega Clara Lidström och det är ett häftigt avbrott i forskning, undervisning och de föredrag jag annars håller!

Det är viktigt att kunna sätta någorlunda P mentalt för en uppgift. För på så vis blir det möjligt att locka fram ny kreativitet och hugga tag i nästa…

På gång nu är en ny bok tillsammans med en annan kollega, professor Mikael Wiberg. Den boken handlar mer tydligt om mitt arbete som internetforskare än den serie Clara och jag skriver för Norstedts. Och ja, det känns jädrigt roligt!

Over and out!

Jobb du inte trodde fanns!

I morgon kväll deltar jag vid arrangemanget Jobb du inte trodde fanns i Ronneby.

Jag medverkar för att visa hur bloggande har kunnat utvecklas från att vara en fördomsfylld hobby till att idag kunna vara någons karriärväg och jobb. Hur är det möjligt? Det ger jag svar på i morgon! Medverkar gör även professionella gamers och dj:s.

Det är Ronneby Kunskapskälla som arrangerar kvällen och på inbjudningslistan står både unga och vuxna. Unga som funderar över framtidens (och samtidens!) karriärvägar. Deltar gör även vuxna från bland annat kommun och näringsliv som är nyfikna på morgondagens medarbetare och vilka karriärvägar de skapar!

Jag ser fram emot en riktigt spännande kväll!

kvinnligatalare.se

Idag är jag särskilt glad över att talarförmedlingen kvinnliga talare har tagit in våra gemensamma koncept där Clara Lidström och och jag bland annat diskuterar digitalt entreprenörskap, fördelen med glesbygd, framtidens generation på arbetsmarknaden och hur du bygger upp ett starkt varumärke.

Jag har sedan tidigare god erfarenhet av förmedlingen eftersom jag har legat därunder med mina egna föredrag under några års tid.

Så Elise och c/o – jag ser verkligen fram emot att nu fördjupa vårt samarbete än mer!

Att spela in en reklamfilm

Under semesterns sista dagar passade jag och min kollega Clara Lidström på att spela in en reklamfilm som ska användas till ett av vårens stora projekt. Det var en lång men riktigt rolig dag tillsammans med bland andra fotograf Emil Nyström. Honom känner ni säkert igen från sommarens alla olika löpsedlar om den flygande bäbisen. Emils bilder har uppmärksammats över hela världen och det känns naturligtvis riktigt häftigt att vi jobbar en del tillsammans i det här projektet!

Ja det var en rolig dag. Och vilken skön omväxling i arbetet. Från forskning och undervisning till kreativt skapande…

Mammor – en maktfaktor i sociala medier!

Idag handlar mitt arbete bland annat om att formulera mig kring mammor som en maktfaktor i sociala medier.

Det hela är en konsekvens av ett uppdrag som landade på mitt skrivbord härom dagen och som alltid är det kul att analysera mitt forskningsmaterial på nya sätt! Eftersom jag har följt utvecklingen av bloggosfären ända sedan 2007 inser jag att jag har jag hunnit med att se en del…

Dagens jobb kommer att publiceras längre fram i vår och jag ska se till att återkomma med en länk (eller i a f en hänvisning till tidskriften) för dig som är nyfiken på att läsa mer!

 

Nya böcker på gång!

Idag sparkar jag igång arbetet en ny bokserie! Serie. Det ska bli grymt roligt att gå från tanke till handling och sätta igång med det praktiska! Det är så mycket förarbete som står i vägen innan man faktiskt kan sätta igång. Men nu är vi där och det är hög tid att släppa lös kreativiteten.

Bokidéerna har tagit from under de resor jag gör tillsammans med min kollega. Vi föreläser mycket tillsammans runt om i landet och det blir av förklarliga skäl en hel del tid som går åt till att förflytta sig. Under våra resor har vi visat oss vara överraskande kreativa och den senaste idé som vi har fått fint gehör för är den här bokserien.

Idag befinner jag mig alltså i STHLM med min kollega. Dels ska vi träffa formgivarna och illustratörerna, dels vår nya förläggare och hela det team på Norstedts som vi kommer att möta under de närmaste åren.

Jisses vad det här känns. Jag är stolt, glad, upprymd och förväntansfull. Nu kör vi!

Idag lanserar vi Bloggskolan!

Idag klockan 9.00 lanserar vi Bloggskolan! En digital kurs med 90 sidor och 10 filmer som visar vägen till en genomtänkt och lyckad bloggstrategi. Bakom satsningen står jag tillsammans med mina kollegor, tillika storbloggare, Clara Lidström (Underbara Clara) och Frida Ramstedt (Trendenser). (OBS – på grund av alltför hård belastning tar det tid att ladda sidan.)

Vi lärde känna varandra i samband med att jag skrev min bok Digitalt entreprenörskap och under året som har gått har vi föreläst en hel del runt om i landet. Bland annat har vi föreläst om just digitalt entreprenörskap, bloggar & business, från hobby till jobb, och hur digitalt entreprenörskap kan bidra till jobb i glesbygden. Det har så varit spännande och oerhört givande för oss, mycket tack vare att vi alla tre har så olika erfarenheter och kompetenser!

Under våra föredrag har vi fått oändligt många frågor som rör allt från hur man drar gränsen mellan det personliga och privata, hur man driver trafik till sin blogg, hur man gör sig hörd i sorlet av alla andra som vill höras på nätet, till hur man kan tänka om man vill omvandla sin besöksstatistik till kronor och ören och starta företag med basen i sociala medier. Dessa frågor och många, många fler ger vi svar på i Bloggskolan! Du kan läsa mer om satsningen i pressreleasen nedan.

PRESSRELEASE

Till dig som är journalist: du är välkommen att i första hand kontakta mig Annakarin Nyberg på kontakt@annakarinnyberg.se alternativt: 070-667 94 25

 

Pressbilder (för andra pressbilder – kontakta mig):

LIDSTRÖM NYBERG & RAMSTEDT

BLOGGSKOLAN

Bloggskolan är möjliggjord tack vare stöd från Innovationsrådet och Almis projekt Entreprenörcentrum Västerbotten och den är byggd av Creative Camp i Umeå.

 

Digitalt entreprenörskap

Omslaget till min kommande bok Digitalt Entreprenörskap (Studentlitteratur) kommer att se ut så här! Färgerna överensstämmer inte till fullo… i alla fall inte på min skärm.

Boken är planerad till månadsskiftet juli-augusti. Äntligen!

Tänk att det tar en sådan tid att färdigställa en bok när man samarbetar med ett av de stora förlagen! Men samtidigt blir den förhållandevis långsamma processen till en en kvalitetsgarant… boken hinner helt enkelt göra många turer genom granskningar av olika slag!

Johan Bodén är hjärnan bakom illustrationen och jag är riktigt, riktigt nöjd! Tack för hjälpen!

Annakarin

Filmning på G…

Under blixtvisiten i STHLM hann vi även möta Frida Ramstedt och jobba en stund ihop. Här ser ni tre koncentrerade donnor som väntar på klartecken från kameramannen. Och nej, vi sitter inte försjunkna i någon bön även om det kanske verkar så…!

Vad det hela mynnar ut i får jag återkomma till lite senare när alla pusselbitar har hittat sin plats…